Kolaps Švedskega gospodarstva kljub opustitvi karantene

Švedska ni uspela rešiti svojega gospodarstva pred rekordnim upadom po letu 1980.
Fotografija: Švedski premier Stefan Löfven. FOTO: TT News Agency/Anders Wiklund / REUTERS 
Odpri galerijo
Švedski premier Stefan Löfven. FOTO: TT News Agency/Anders Wiklund / REUTERS 

Kljub opustitvi karantene se je Švedski BDP v drugem četrtletju zmanjšal za 8,2 odstotka v primerjavi z istim obdobjem lani, kažejo številke na statističnega urada države.

V primerjavi s prvim četrtletjem je gospodarstvo upadlo za 8,6 odstotka. Prišlo je tudi do močnega padca izvoza in povečanja brezposelnosti - kljub obsežnim vladnim programom finančne pomoči. »Ostro krčenje švedskega gospodarstva v drugem četrtletju potrjuje, da Švedska ni imuna na učinke virusa. Vendar pa kriza v prvi polovici leta ni bila tako huda kot v drugih evropskih državah,« je za Bloomberg dejal ekonomist David Oxley.

Glede na katastrofalne številke BDP bo potrebnega dalj časa, preden se bo gospodarska aktivnost vrnila na ravni pred krizo, pravijo strokovnjaki.Švedski premier Stefan Löfven je že pred časom priznal, da bi bilo treba v državi že od začetka storiti več za zaščito starejših ljudi pred covidom-19. Pri preračunavanju števila umrlih na milijon prebivalcev se izkaže, da je umrljivost na Švedskem šestkrat večja kot denimo v sosednji Danski.

Bonitetna agencija Standard & Poor's (S&P) sicer napoveduje, da bo Švedska iz krize izšla hitreje kot številne evropske države. Gospodarstvo evroobmočja se je v drugem četrtletju zmanjšalo za 14,4 odstotka, nemški BDP je padel za 10,1 odstotka, francoski 13,8 odstotka, italijanski pa 18,5 odstotka.
 

Več iz rubrike

aktualno

Kaj se dogaja v Evropi? Salmonela tudi v največji tovarni čokolade

V največji tovarni čokolade na svetu, ki jo švicarski velikan Barry Callebaut upravlja v belgijskem mestu Wieze, so odkrili bakterije salmonele.

aktualno

Ukrajinsko pristanišče je vendarle zapustila prva ladja z žitom

Trgovski ladji varnost zagotavljajo ruske bojne ladje, ukrajinsko pristanišče pa je bilo razminirano.

aktualno

Demostat: 51 odstotkov prebivalcev Srbije nasprotuje vstopu v EU

81 odstotkov prebivalcev Srbije meni, da mora Srbija za vsako ceno ohraniti svojo nevtralno držo, 80 odstotkov ne podpira uvedbe sankcij proti Rusiji.

aktualno

Zadnji dan turističnih bonov, neporabljena še skoraj petina

Podatki tik pred koncem unovčevanja kažejo, da bo neporabljena ostala skoraj petina vrednosti bonov oz. okoli 97 milijonov evrov.

Komentarji: