Klub najbogatejših Avstrijcev 2021

Najmlajši med najbogatejšimi avstrijskimi podjetniki je Tirolec René Benko (rojen 1977), ki se konstantno bogati z nepremičninami.
Fotografija: Slika je simbolična. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Slika je simbolična. Foto: Shutterstock

Avstrija ima veliko uspešnih podjetij, ki štejejo več milijard evrov letnega prometa. Veliko jih proizvaja in trži blago za druga podjetja (B2B), nekatera proizvajajo izdelke osebne porabe. Svetovno znane pištole Glock morda ne spadajo med slednje, vsekakor pa so znani izdelki osebne porabe napitek Red Bull in kristalni izdelki podjetja Swarovski. Lastniki nekaterih takšnih podjetij so milijarderji.
 
image_alt
So križarjenja vredna svojega denarja?

Poleg aktivnih podjetnikov se je nekaj avstrijskih milijarderjev poročilo in se za stalno naselilo v Avstriji, potem je bogastvo ostalo pri njihovih dedičih, koncentriranih v družinskih skladih. Takšne so na primer družine Porsche/Piëch in Flick. Nekatere Avstrijke, poročene z bogatimi Nemci, so zdaj vdove in milijarderke, na primer Maria-Elisabeth Schaeffler in Heidi Horten. Schaefflerjeva se pojavlja tudi na seznamih najbogatejših Nemcev, ker je njen poslovni imperij v Nemčiji. Seveda obstajajo tudi dediči pokojnih avstrijskih milijarderjev, ki dediščine niso porabili, ampak so jo ohranili, nekateri celo povečali.
 
Porsche. Foto: REUTERS/Michaela Rehle 
Porsche. Foto: REUTERS/Michaela Rehle 
Avstrijski gospodarski tednik Trend sredi leta tradicionalno objavi seznam najbogatejših Avstrijcev v tekočem letu. Zdaj je aktualen seznam za leto 2021. Na njem so, tako kot v preteklih letih, v državi daleč najbogatejši dediči Ferdinanda Porscheja po moški in ženski liniji, iz družin Porsche in Piëch. Tednik Trend navaja, da je v njihovem skladu 51 milijard evrov - po nekaterih drugih virih pa »le« približno 37 milijard. Očitno je, da superbogati spretno skrivajo stanje svojih financ - ko je tudi v nenehnem nihanju, zaradi sprememb vrednosti vrednostnih papirjev, nepremičnin, umetniških del itd. Družini Porsche in Piëch imata lastniške deleže v Porscheju in Volkswagnu. So tudi veliki finančni vlagatelji, lastniki številnih velikih in dragocenih nepremičnin itd.
 
Dietrich Mateschitz je tradicionalno na drugem mestu najbogatejših Avstrijcev/avstrijskih družin. Zgradil je poslovni imperij Red Bull, vendar ni izumitelj te energijske pijače. Večino podjetja, 51 odstotkov, ima v lasti tajska poslovna družina. Mateschitz ima 49-odstotni delež v Red Bullu, svoje poslovanje pa je razširil na medije, turizem, različne športe ... Po poročanju Trenda je njegovo bogastvo težko okoli 16 milijard evrov, medtem ko v nemški reviji Vermögen (Imetje) menijo, da ima Mateschitz pod palcem več, dobrih 22 milijard evrov.
 
image_alt
Hongkong zamenjuje Švico, Kitajska prehiteva ZDA

Omenjena Avstrijka Maria-Elisabeth Schaeffler, ki se je leta 1963 poročila z Georgom Schaefflerjem, nemškim industrialcem, je po njegovi smrti leta 1996 skupaj s sinom podedovala poslovno skupnost Schaeffler. Skupaj s sinom ima zdaj skoraj 9,5 milijarde evrov. Schaeffler je glavni proizvajalec krogličnih ležajev in mnogih drugih delov za avtomobilsko industrijo in druge industrijske panoge.
Dietrich Mateschitz. Foto: REUTERS/Calle Toernstroem 
Dietrich Mateschitz. Foto: REUTERS/Calle Toernstroem 

 
Trend iz neznanega razloga nima Hansa-Christopha Lista na seznamu najbogatejših 15 Avstrijcev. Ta »kralj dunajskih garaž« ima od leta 2019 v lasti tudi nekaj večjih parkirnih hiš tudi v Ljubljani. Glede na navedbe Vermögena je Listovo bogastvo vredno okoli 7,7 milijarde evrov. Poslovna skupnost List ima v lasti tudi številne hotele, gostinske in maloprodajne objekte, razne druge nepremičnine itd.
 
Dediči Karla Wlascheka so zdaj bogatejši, kot je bil on leta 1996, ko je nemškem  maloprodajnem velikanu, skupnosti Rewe, prodal svojo verigo supermarketov in drogerij Billa/Bipa. Wlaschek je potem investiral večino svojega kapitala v nepremičnine in to uspešno delal do svoje smrti leta 2015 (dočakal je skoraj 98 let). Ocenjuje se, da je aktualna vrednost premoženja v družinskem skladu Wlaschek okoli 5,6 milijarde evrov. Podobno bogastvo, približno 5,5 milijarde evrov, ima Johann Graff, ustanovitelj podjetja Novomatic, proizvajalca igralnih avtomatov in lastnika številnih stavnic in drugih podjetij.
 
Najmlajši med najbogatejšimi avstrijskimi podjetniki je Tirolec René Benko (rojen 1977), ki se konstantno bogati z nepremičninami. Lani je med drugim kupil enega najbolj luksuznih hotelov v Benetkah. Na Dunaju trenutno izvaja enega največjih projektov v zgodovinskem mestnem jedru: namesto velike pohištvene robne hiše Leiner na začetku Mariahilfer Strasse, največje in najbolj znane dunajske nakupovalne ulice, zdaj gradi robno hišo po vzoru nemške KaDeWe, s hotelom in strešnim parkom. Benko zdaj ima skoraj pet milijard evrov premoženja.
 
image_alt
Razkošno življenje Cristiana Ronalda

Dobre štiri milijarde evrov ima tudi Michael Tojner, vlagatelj in lastnik številnih podjetij. Med njimi je tudi tudi Varta, znani proizvajalec baterij. Podobno premoženje ima Georg Stumpf, vlagatelj z lastniškimi deleži v številnih podjetjih. V tej kategoriji je tudi družina Ingrid Flick, vdove nemškega industrialca F. K. Flicka, ki se je v 1980-ih, na koncu poslovne kariere, preselil v svojo vilo-trdnjavo na avstrijskem Koroškem. Družina Swarovski s številnimi dediči ustanoviteljev tega podjetja, zasnovanega v 1890-ih, si lasti približno štiri milijarde evrov.
 

Več iz rubrike