Kitajski naftni velikan preventivno zapušča VB, Kanado in ZDA

Ena izmed največjih nacionalnih naftnih družb na Kitajskem CNOOC se zaradi strahu pred sankcijami pripravlja na umik z Zahoda.
Fotografija: Kitajski naftni velikan si prizadeva zapustiti Zahod. Foto: Tingshu Wang / Reuters
Odpri galerijo
Kitajski naftni velikan si prizadeva zapustiti Zahod. Foto: Tingshu Wang / Reuters

Največji kitajski proizvajalec nafte in plina na morju CNOOC, ki je v lasti Ljudske republike Kitajske, se pripravlja na umik svojih dejavnosti iz Velike Britanije, Kanade in Združenih država Amerike. V Pekingu so namreč zaskrbljeni, da bi lahko sredstva družbe postala predmet zahodnih sankcij.

image_alt
Kitajska potiho otežuje življenje Rusiji

Stiki med Kitajsko in Zahodom so že dolgo napeti zaradi vprašanj trgovine in človekovih pravic, napetost pa se je še povečala po ruski invaziji na Ukrajino, ki je Kitajska ni želela obsoditi.

Pritiski ZDA na kitajsko naftno družbo

ZDA so prejšnji teden izjavile, da bi se Kitajska lahko soočila s posledicami, če bi Rusiji pomagala izogniti se zahodnim sankcijam, ki vključujejo finančne ukrepe, ki Rusiji omejujejo dostop do tujih valut in otežujejo obdelavo mednarodnih plačil. Po navedbah BBC-ja se je Kitajska doslej vzdržala obsodbe Rusije zaradi invazije in dejala, da je treba »legitimne varnostne pomisleke« Moskve jemati resno.

Kitajski predsednik Xi Jinping, 8. april 2022. Foto: Florence Lo / Reuters
Kitajski predsednik Xi Jinping, 8. april 2022. Foto: Florence Lo / Reuters

Ko je Generalna skupščina Združenih narodov v začetku marca glasovala o obsodbi ruske invazije, je bila Kitajska sicer ena izmed 35 držav od skupno 193 držav, ki so se vzdržale glasovanja. Vendar je Peking obenem izrazil »neomajno podporo« suverenosti Ukrajine. Pozval je tudi k miru in dejal, da je pripravljen z diplomacijo pomagati končati vojno. Več držav je Kitajsko pozvalo, naj stori več za zaustavitev ruske invazije.

Izstop na katerega se pripravlja kitajski naftni velikan, se bo sicer zgodil manj kot desetletje po tem, ko je družba CNOOC vstopila v omenjene tri države s skoraj 14 milijard evrov vrednim prevzemom kanadske naftne družbe Nexen. To je bil posel, ki je kitajskega prvaka spremenil v vodilnega svetovnega proizvajalca, navaja Reuters.

image_alt
Ducat centralnih bank spodbuja podnebno krizo

Sredstva družbe vključujejo deleže v velikih naftnih poljih v Severnem morju, Mehiškem zalivu in velikih kanadskih projektih na področju naftnega peska, in proizvedejo približno 220.000 sodov ekvivalenta nafte na dan (BOE/D). Prejšnji mesec je sicer agencija Reuters poročala, da je družba CNOOC najela banko Bank of America za pripravo prodaje svojih sredstev v Severnem morju.

Kitajski naftni velikan si prizadeva zapustiti Zahod in želi pridobiti nova sredstva v Latinski Ameriki in Afriki, pri čemer želi dati prednost razvoju velikim novim možnostim v Braziliji, Gvajani in Ugandi, so za Reuters pojasnili navedli viri, ki so želeli ostati anonimni.

Povečana napetosti že med Trumpovo administracijo

Kitajska družba China National Offshore Oil Corp (CNOOC). Foto: Tingshu Wang / Reuters
Kitajska družba China National Offshore Oil Corp (CNOOC). Foto: Tingshu Wang / Reuters
Administracija nekdanjega ameriškega predsednika Donalda Trumpa je lani novembra družbo CNOOC, in druga kitajska podjetja, dodala na črni seznam domnevnih kitajskih vojaških podjetij in s tem dodatno zaostrila že tako napete odnose med ZDA in Kitajsko. Seznam 'komunističnih kitajskih vojaških podjetij' je bil sicer z zakonom ustvarjen že leta 1999 in je od Pentagona zahteval, da pripravi katalog podjetij v »lasti ali pod nadzorom« Ljudske osvobodilne vojske.

Ko je Trump kitajsko naftno družbo dodal na omenjeni seznam, je s tem prepovedal vse ameriške naložbe vanjo. Posledično je newyorška borza (NYSE) objavila odločitev, da umika družbo CNOOC z borze, s čimer je bil z največjega kapitalskega trga na svetu dejansko izbrisan eden najvidnejših simbolov kitajskega sprejemanja globalnega kapitalizma.

image_alt
Neopažen dogodek spremenil svet in postavil Kitajsko na 1. mesto

In ne le izbrisan simbol, oteženo je bilo tudi samo poslovanje družbe. »Sredstva, kot so globoke vode v Mehiškem zalivu, so tehnološko zahtevna in CNOOC je moral za učenje res sodelovati s partnerji, vendar vodstvu podjetja ni bilo dovoljeno niti obiskati ameriških pisarn. To je bila bolečina že vsa ta leta, Trumpova administracija pa je z uvrstitvijo družbe CNOOC na črno listo to še poslabšala,« je za Reuters nedavno pojasnil vir iz industrije.

Več iz rubrike