Kitajska z najnižjim ciljem za gospodarsko rast v zadnjih 30 letih

Kitajski premier je v govoru na enem najpomembnejših političnih srečanj leta pojasnil, zakaj si je Kitajska zadala tako nizek cilj za gospodarsko rast.
Fotografija: Kitajski premier Li Keqiang. Foto: Wikimedia
Odpri galerijo
Kitajski premier Li Keqiang. Foto: Wikimedia

Drugo največje gospodarstvo na svetu je v letu 2021 doseglo 8,1-odstotno rast, vendar se je tempo rasti v zadnjih mesecih leta močno upočasnil. Kitajski oblikovalci politik se soočajo z vse večjimi izzivi pri ohranjanju stabilne rasti, posledice ukrajinske krize pa bi jo lahko še dodatno upočasnile. Kitajski premier je tako v nedavnem govoru dejal, da bo Kitajska letos ciljala na približno 5,5-odstotno rast BDP, kar je sicer njen najnižji cilj v zadnjih treh desetletjih in podrobneje pojasnil zakaj.

Tveganja in izzivi se bodo povečali

Premier Li Keqiang je v govoru na enem najpomembnejših političnih srečanj leta dejal, da bo Kitajska letos dosegla približno 5,5-odstotno rast BDP-ja. »Celovita analiza razvoja dinamike doma in v tujini kaže, da se bodo letos tveganja in izzivi za razvoj znatno povečali, zato si moramo še naprej prizadevati za njihovo premagovanje,« je dejal Keqiang.

image_alt
Peking 2022: Vpliv zimskih OI na Kitajsko

Kitajska bo zagotovila zanesljivo preskrbo s hrano in energijo ter pospešila iskanje in razvoj nafte, je dodal premier. Peking bo porabil več sredstev za obrambo, hkrati pa si bo prizadeval za manjši proračunski primanjkljaj v višini 2,8 odstotka. Letošnje srečanje »dveh zasedanj« se je začelo v petek, 4. marca, s srečanjem najvišjih političnih svetovalcev komunistične partije. Dan kasneje pa se je sestal še nacionalni ljudski kongres, to je državni parlament, katerega obstoj je bolj formalne narave, navaja CNN Business.

Kitajski predsednik Xi Jinping in ostali voditelji na enem najpomebnejših političnih srečanj leta, Peking, Kitajska, 5. marec 2022. Foto: Carlos Garcia Rawlins / Reuters
Kitajski predsednik Xi Jinping in ostali voditelji na enem najpomebnejših političnih srečanj leta, Peking, Kitajska, 5. marec 2022. Foto: Carlos Garcia Rawlins / Reuters

Iris Pang, glavna ekonomistka za Veliko Kitajsko pri ING, je v svojem raziskovalnem poročilu navedla, da se Kitajska sooča z »zahtevnim ozadjem«. »V državi še vedno velja politika ničelnih okužb, potrošnja je šibka, posledice politike za nepremičninski in tehnološki sektor pa so še vedno prisotne,« je dejala Pangova in dodala, da so geopolitične napetosti izven Kitajske visoke.

image_alt
Neopažen dogodek spremenil svet in postavil Kitajsko na 1. mesto

Zaradi ruske invazije na Ukrajino so se svetovne cene surovin zvišale, terminske pogodbe na nafto in pšenico pa so dosegle najvišje vrednosti v več kot desetletju. Vlagatelji se bojijo, da bi lahko vojna v Ukrajini in sankcije proti Rusiji ogrozile ključne dobavne verige, saj je Rusija eden glavnih dobaviteljev surovin. Ukrajina je prav tako velika izvoznica pšenice in neona, plina, ki se uporablja pri izdelavi računalniških čipov.

Je politika ničelnih okužb še smiselna?

Premier Keqiang je v soboto, 5. marca, dejal, da bo nadzor nad virusom covid še naprej namenjen preprečevanju vhodnih primerov in reševanju domačih izbruhov, Kitajska pa bo tudi pospešila študij virusa ter raziskave in razvoj cepiv in zdravil, navaja CNN Business. Kitajska je sicer edina večja država, ki še vedno poskuša izvajati strategijo ničelnih okužb z virusom covid, kar vključuje množično obvezno testiranje, stroge zapore in nadzor na mejah.

Stroga politika ničelnih okužb zavira kitajsko gospodarstvo. Foto: Tingshu Wang / Reuters
Stroga politika ničelnih okužb zavira kitajsko gospodarstvo. Foto: Tingshu Wang / Reuters
Medtem ko se preostali svet ponovno odpira in se uči živeti z virusom, je kitajski pristop obremenil okrevanje po pandemiji in globalne dobavne verige. Potrošniška poraba se je denimo dramatično zmanjšala zaradi motenj, povezanih s covidom, zaradi katerih so oblasti zapirale tovarne in v karanteno pošiljale na tisoče ljudi. Turistična poraba med prazniki kitajskega novega leta je bila za 44 odstotkov nižja kot leta 2019.

Kljub temu pa se pojavljajo namigi, da je Peking morda začel razmišljati o sprostitvi svojih strogih prijemov. Zeng Guang, nekdanji glavni epidemiolog kitajskega centra za nadzor in preprečevanje bolezni, je ta teden na svojem računu na Weibo zapisal, da bi se Kitajska lahko v bližnji prihodnosti odmaknila od politike ničelnih okužb s covidom. Guang je sicer sodeloval pri oblikovanju prvotne kitajske politike v boju proti covidu. »V bližnji prihodnosti, ob pravem času, je treba predstaviti načrt za sobivanje z virusom v kitajskem slogu,« je zapisal.

image_alt
Vpliv ukrajinsko-ruske krize na slovenska podjetja

Drugi analitiki pričakujejo, da bo ponovno odpiranje kitajskega trga postopno in previdno, ko bo do njega prišlo. »Medtem ko vlada raziskuje načine ponovnega odprtja, bo verjetno ravnala previdno pred 20. partijskim kongresom oktobra ali novembra,« so analitiki banke Goldman Sachs zapisali v poročilu 3. marca. Opozorili so na ovire za popolno ponovno odprtje, kot sta nedavno povečanje števila primerov okužb v Hongkongu in pritisk na lokalne bolnišnice.

Več iz rubrike