Kitajska ni dovolj agresivna

Strokovnjaki menijo, da bi se morala Kitajska agresivneje spopasti z upočasnjeno gospodarsko rastjo.
Fotografija: Kitajska se 'pobira' prepočasi. Foto: TINGSHU WANG/Reuters
Odpri galerijo
Kitajska se 'pobira' prepočasi. Foto: TINGSHU WANG/Reuters

Vročinski val na Kitajskem je v nekaterih delih države privedel do omejevanja porabe električne energije, kar bo skupaj z naraščajočimi cenami vplivalo na gospodarsko rast, menijo strokovnjaki.  

image_alt
Vročinski val na Kitajskem zaprl pomembne tovarne

Potrebni so odločnejši ukrepi

»Politični odločevalci na Kitajskem morajo agresivneje podpirati gospodarstvo, preden bodo trgi prepričani, da se bo rast izboljšala«, je dejala Mary Nicola iz sklada PineBridge Investments.

Nedavno je v oddaji 'Street Signs Asia' na televiziji CNBC povedala, da so bili prepričani, zlasti po zapori v Šanghaju, da je najhujše že mimo.

Po njenem mnenju bi zaradi zaskrbljenosti glede inflacije in vročinskega vala, ki se širi, morali oblikovalci politike ukrepati nekoliko odločneje in povečati nekatere spodbude. Do zdaj je vlada znižala obrestne mere in sprejela ciljno usmerjene ukrepe za podporo nepremičninskemu sektorju.

Pristanišče v Šanghaju, območje proste trgovine. Foto: Aly Song/Reuters
Pristanišče v Šanghaju, območje proste trgovine. Foto: Aly Song/Reuters

»Vse to je pozitivno, vendar pa je potrebno nekaj bolj agresivnega, da se bo trg počutil nekoliko bolj pomirjenega, da se bo rast na Kitajskem okrepila,« je dejala Nicola.

Po njenih besedah kitajska rast kljub ukrepom, ki so jih sprejele oblasti, ni dosegla pričakovanj, zato je treba storiti še več.

»Ključno pri tem je, da bodo morali oblikovalci politik ob upočasnitvi rasti ukrepati nekoliko bolj odzivno, odločneje v smislu nečesa malce več od tega, kar smo videli do zdaj, da bi ublažili nekatere pritiske na rast,« še pravi strokovnjakinja.

image_alt
Kitajska zlata doba pametnih telefonov se končuje

Osredotočeni na stabilizacijo cen

Investicijske banke, med njimi Goldman Sachs in Nomura, so letos znižale ciljne vrednosti kitajske rasti, saj so na gospodarstvo vplivali ukrepi omejevanja.

Konec julija so najvišji voditelji države dejali, da se bodo v drugi polovici leta osredotočili na stabilizacijo cen in zaposlovanja ter zmanjšali pomen cilja BDP, ki znaša približno 5,5 %.

Kitajski BDP se je v drugem četrtletju letošnjega leta v primerjavi z letom prej povečal za 0,4 %, navaja CNBC.

image_alt
Svetovno gospodarstvo leta 2022 – Kaj lahko pričakujemo?

Več iz rubrike