Tako bo svetovno gospodarstvo videti leta 2024 - napoved

Prvih pet največjih svetovnih gospodarstev bodo leta 2024 v večini predstavljale azijske države, napovedujejo pri Svetovni banki in Mednarodnem monetarnem skladu. Iz vrha bodo tako izrinjene evropske predstavnice in pa trenutna velesila ZDA.
Fotografija: V vseh napovedih se kaže, da bodo v prihodnosti dominirale azijske države. FOTO: Vasin Lee / Shutterstock
Odpri galerijo
V vseh napovedih se kaže, da bodo v prihodnosti dominirale azijske države. FOTO: Vasin Lee / Shutterstock

Kitajsko gospodarstvo hitro raste že od devetdesetih let, približno ob istem času pa je se je začela tudi rast indijskega gospodarstva (o čudežni rasti indijskega gospodarstva smo ta teden že pisali). Slednja je skupaj z Indonezijo bistveno pozneje vstopila med deseterico največjih gospodarstev, do leta 2024 pa bosta obe med glavno peterico. Med državami, ki bodo v naslednjih letih predvidoma napredovale je tudi Rusija, medtem pa bo Japonska ostala med peterico.


 

Dobra demografska slika


V Aziji ima trenutno veliko moč srednji sloj, ki je verjetno najbolj vplival na povečanje BDP teh držav, pišejo na spletni strani Svetovnega ekonomskega foruma. Kitajska se bo tako bistveno pozneje soočila s krizno demografsko sliko, ki zdaj zaobjema zahodna gospodarstva. Tako v Indoneziji, kot v Filipinih in tudi v Maleziji pa se pričakuje rast delovno aktivnega prebivalstva, kar bo znatno povečalo njihov povprečni dohodek.
Kitajska bo po napovedih zasedla 1. mesto, Indija pa se bo uvrstila na 3. mesto. FOTO: Statista
Kitajska bo po napovedih zasedla 1. mesto, Indija pa se bo uvrstila na 3. mesto. FOTO: Statista

Močne multinacionalke


Azija razpolaga s precejšnjim številom uspešnih multinacionalk, med katerimi sta tudi kitajski Huawei in indijska Tata. Obe podjetji sta se v mednarodnem okolju že pojavili, pričakovati pa je še več aktivnosti v svetovnem gospodarstvu.
 

Izzivi hitre rasti


Skupaj s prednostmi velikega gospodarstva pa azijske države lahko pričakujejo tudi številne težave. Zardi hitre gospodarske rasti lahko pride do večjih razlik v dohodkih ruralnega in urbanega prebivalstva, opustošenje okolja in pa vedno novi izzivi za vladne institucije.

Več iz rubrike

aktualno

V Veliki Britaniji kmalu poskusna uvedba štiridnevnega delovnika

V okviru pilotnega projekta bo 30 britanskih podjetij uvedlo preizkusni štiridnevni delovni teden. Delavci bodo pri tem obdržali polno plačo.

aktualno

Pokojnine se bodo dodatno uskladile

V veljavo je stopila pokojninska novela, po kateri se bodo pokojnine dodatno uskladile. Kaj to pomeni za upokojence?

aktualno

Spremembe pri igrah na srečo pripravljene na potrditev

Pripravljen je predlog novele zakona o igrah na srečo, ki med drugim prinaša delno liberalizacijo tega področja ter spremembe pri dodeljevanju koncesij.

aktualno

World Economic Forum: EU o mikročipih, Rusiji in zaupanju

Na Svetovnem gospodarskem forumu (WEF) sta o namerah Evropske unije in Nemčije spregovorila predsednica Evropske komisije in novi nemški kancler.

Komentarji: