Kitajska ima več tehnoloških samorogov kot ZDA

Vsi tehnološki samorogi tega sveta so po zadnjem poročilu vredni več kot 1,5 bilijonov dolarjev.
Fotografija: Ant Financial, ki skrbi za transakcije spletnega giganta Alibabe, je ocenjen na 150 milijard dolarjev. Foto: Reuters
Odpri galerijo
Ant Financial, ki skrbi za transakcije spletnega giganta Alibabe, je ocenjen na 150 milijard dolarjev. Foto: Reuters

Iz najnovejšega poročila kitajskega inštituta Hurun je razvidno, da ima Kitajska največ zasebnih zagonskih podjetij v vrednosti več kot milijardo dolarjev. Medtem ko se ZDA, ki je pristala na drugem mestu, ponaša z 203 tehnološkimi samorogi, jih ima Kitajska 206. Obe državi skupaj pa imata kar 80 odstotkov vseh tehnoloških podjetij na svetu.  Vseh so našteli 494.

Med njimi prednjačijo podjetja, ki se ukvarjajo s spletno prodajo, takoj za njimi pa že stojijo v vrsti visoko tehnološka finančna podjetja, potem so se na lestvici znašla še podjetja, ki ponujajo rešitve v oblaku.

Najvrednejša kitajska tehnološka podjetja so ocenjena – Ant Financial, ki skrbi za transakcije spletnega giganta Alibabe, na 150 milijard dolarjev, Bytedance, ki ima v lasti tudi med mladimi izredno priljubljeno platformo za izmenjavo videov TikTok,  na 75 milijard dolarjev in Didi Chuxing na 55 milijard dolarjev. Vsi tehnološki samorogi tega sveta pa s vredni 1,7 bilijonov dolarjev, piše britanski BBC.Kitajsko poročilo je ugledalo belo luč ravno v času, ko se krešejo iskre med obema velesilama zaradi trgovinske vojne, kjer je jabolko spora prav kitajski Huawei. ZDA so namreč poslovanje s tujimi telekomunikacijskimi podjetji, ki predstavljajo tveganje za nacionalno varnost ZDA, prepovedale maja letos.


 

Kje na zemljevidu zagonskih podjetij je Slovenija?


Slovenski startupi na letni ravni v tujini dobijo 160 milijonov naložb, kažejo podatki ABC Acceleratorja za leto 2018. Letos pričakujejo še višjo številko. Leto 2018 je sicer Slovenijo postavilo na zemljevid startup destinacij predvsem zaradi izjemnega prispevka pri implementaciji tehnologije veriženja podatkovnih blokov (ang. blockchain), s tem pa zbranih sredstev s prvo izdajo žetonov (ICO). V regiji in tudi mednarodno je odmevala prodaja Bitstampa, ene prvih menjalnic digitalne valute na svetu iz rok slovenskega lastnika v roke korejskega.

Več iz rubrike

aktualno

Boštjan Gorjup: »Če hočemo biti zmagovalci, moramo misliti kot zmagovalci…

Na današnji 3. redni e-seji Skupščine Gospodarske zbornice Slovenije (GZS) je Sibil Svilan, predsednik uprave SID banke, članom skupščine spregovoril o aktualnih izzivih financiranja slovenskega gosp…

aktualno

V Štajerskih termah gneča - mestna središča so prazna

Turistični ponudniki na Štajerskem so z uveljavitvijo turističnih bonov začeli beležiti večji obisk.

aktualno

V Goriških Brdih polno turistov - več gostov si niti ne želijo

Turistične nastanitve in lokali v Goriških Brdih so se začeli polniti že kmalu po začetku sproščanja ukrepov zaradi epidemije.

aktualno

Turisti iz držav z rdečega seznama v karanteno brez nadomestila

Danes začenja veljati zakon o interventnih ukrepih za pripravo na drugi val covida-19.

Komentarji: