Francija s kar 5 milijardno injekcijo za razvoj lastnih tehnoloških startupov

Ana Strnad Hočevar
Zanimivo, da so ravno Francozi, ki imajo tako nizke davke na dobiček kar se tiče zagonskih podjetij in najrazličnejše subvencije za zagon posla, tako konzervativni pri vlaganju v zagonska podjetja. Foto: Shutterstock

»Do leta 2025 naj bo v Franciji najmanj 25 visokotehnoloških podjetij, vsako vredno najmanj 1 milijardo evrov,« o visokoletečih načrtih govori Emmanuel Macron.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je po torkovi večerji z več kot 40 domačimi izvršnimi direktorji državnih skladov in podjetij tveganega kapitala, povedal, da se bodo morali njihovi posli bolj osredotočati na domača visokotehnološka podjetja.

Macronov načrt vključuje tudi visoke državne vložke v vrednosti 5 milijard evrov,
image
Financiranje v visokotehnološki sektor je sicer v Franciji v letu 2018 poskočil na 3,6 milijarde evrov, kar pomeni 41 odstotno povečanje od leta prej. A Macron si želi več. Foto: Reuters
ki jih bodo domače zavarovalnice in finančne hiše lahko investirale v francoska visokotehnološka podjetja. Uporabljajo se lahko tudi plačilne verige, pravi Marcon, pomembno je le, da domača zagonska podjetja dobijo dovolj finančnega vložka za svoj razvoj. V ta namen je tudi francoska državna banka Bpifrance ustanovila prav poseben državni fond.

Kard, francosko zagonsko podjetje, ki se ukvarja z alternativnimi načini plačevanja, predvsem se osredotoča na nove tehnologije in mladostnike, je danes ocenjeno na vrednost 3 milijonov evrov in se trenutno nahaja na točki, ko potrebuje novo finančno injekcijo. A Scott Gordon, izvršni direktor podjetja pravi, da se o njej pogovarjajo predvsem z investitorji iz ZDA in Velike Britanije, saj so pripravljeni tvegati več kot domači, francoski vlagatelji, piše Wall Street Journal.

Zanimivo, da so ravno Francozi, ki imajo tako nizke davke na dobiček kar se tiče zagonskih podjetij in najrazličnejše subvencije za zagon posla, tako konzervativni pri vlaganju v zagonska podjetja. Na večerji, ki jo je predsednik Macron priredil za več kot 40 domačih izvršnih direktorjev državnih skladov in podjetij tveganega kapitala, med njimi so bili tudi direktor KKr&Co., Accel, LightSpeed Venture Partners, pa AXA in BNP Pariba, je povedal, da se bodo morali upati več pri investicijah v domača podjetja in pri iskanju tujih vlagateljev zanje. »Sami moramo ustvariti svoje junake, svoje tehnološke samoroge. Do leta 2025 želim v Franciji podpirati najmanj 25 francoskih visokotehnoloških podjetij, ki bi bila vredna vsak po milijardo evrov,« je o visokoletečih načrtih govoril Macron. Gostje na večerji napovedi o novih načrtih francoskega predsednika še niso komentirali.
image
Elitna večerja v Elizejski palači. Foto: Reuters

Financiranje v visokotehnološki sektor je sicer v Franciji v letu 2018 poskočil na 3,6 milijarde evrov, kar pomeni 41 odstotno povečanje od leta prej. A Macron si želi več. Želi si konkurirati podjetjem iz Silicijeve doline. »Francija lahko ima podjetja kot sta Airbnb in Uber,« je prepričan. Pa bo 5 milijard evrov sredstev za razvoj novega, digitalnega sektorja v Franciji dovolj?

Več iz rubrike