Kitajska centralna banka: Vse kripto transakcije so nezakonite

S to potezo je kitajska centralna banka zadala velik udarec digitalnim valutam na Kitajskem, po tem ko je bila njihova vrednost na trgu že tako nestanovitna.
Fotografija: Vse finančne transakcije, povezane s kriptovalutami, so nezakonite, je danes sporočila kitajska centralna banka. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Vse finančne transakcije, povezane s kriptovalutami, so nezakonite, je danes sporočila kitajska centralna banka. Foto: Shutterstock

Vse finančne transakcije, povezane s kriptovalutami, so nezakonite, je danes sporočila kitajska centralna banka. S tem je digitalnim valutam na Kitajskem zadala velik udarec, potem ko je bila njihova vrednost na trgu že tako nestanovitna.
image_alt
Finska zaradi nevarnosti omejuje uporabo električnih skirojev

Vrednost kriptovalut, vključno z bitcoinom, je na svetovni ravni v zadnjem letu močno nihala, in sicer tudi zaradi kitajskih predpisov, ki skušajo preprečiti špekulacije in pranje denarja.

»Gospodarske aktivnosti, povezane z virtualnimi valutami, so nezakonite finančne aktivnosti,« je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP preko spleta sporočila kitajska centralna banka. Dodali so, da bodo kršitelji skladno z zakonom deležni preiskave za kazensko odgovornost.
image_alt
Hočete prodati milenijcem? Kupijo vse, kar lajša življenje

V centralni banki menijo, da so se v zadnjih letih »trgovanje ter špekulacije o bitcoinu in drugih virtualnih valutah močno razširili, kar moti gospodarski in finančni red, povečuje pranje denarja, nezakonito zbiranje sredstev, prevare, piramidne goljufije ter druge nezakonite in kriminalne dejavnosti«.

Junija so kitajske oblasti sporočile, da so aretirale več kot 1000 oseb, ki so z zaslužkom iz kaznivih dejanj kupovale kriptovalute.
Številne kitajske province so sicer že v začetku leta prepovedale rudarjenje kriptovalut, vrednost bitcoina pa je maja doživela hud padec, potem ko je Peking opozoril vlagatelje pred špekulativnim trgovanjem s kriptovalutami.
image_alt
Najbolj luksuzne restavracije na svetu

Več iz rubrike

Produktivnost se povečuje, a je napredek prepočasen

Naš prehod v inovacijsko podprto rast in krožno gospodarstvo bi moral biti hitrejši, največji manko je pri storitvah, temelječih na znanju, ugotavlja Umar.

»Pandemija je pokazala tako grde kot spodbudne plati človeštva«

Podjetje, ki se odziva na potrebe okolja in vrača družbi, je pripravljeno na nove izzive prihodnosti. In ta prihodnost bo digitalna in trajnostna.

Slovenska senatorka brani ameriške medije pred tehnološkimi velikani

ZDA pripravljajo zakonodajo, po zgledu avstralske, ki bo omejila tržno premoč Googla in Facebooka.

Zgodovina potrjuje: spet je čas za naložbo v plemenite kovine

Naložba v plemenite kovine v času krize zagotavlja visoko stopnjo zanesljivosti. Z naraščanjem inflacije namreč denar izgublja vrednost.