Kdo v Nemčiji največ uničuje kapital borznih vlagateljev?

Katera podjetja so se znašla na seznamu največjih uničevalcev naložb na nemškem kapitalskem trgu?
Fotografija: Frankfurt, borza, finančni trgi. Foto: Reuters
Odpri galerijo
Frankfurt, borza, finančni trgi. Foto: Reuters

V začetku tega tedna je bil v Nemčiji objavljen seznam »50 podjetij, ki najbolj uničujejo kapital«, ki ga tradicionalno objavlja nemško združenje za zaščito vrednostnih papirjev Deutsche Schutzvereinigung für Wertpapierbesitz (DSW). 

image_alt
Nasveti: Kako se zaščititi pred udarcem inflacije?

Na vrhu lestvice podjetje, ki se ukvarja z inovativno molekularno diagnostiko

Na seznamu največjih uničevalcev naložb na nemškem kapitalskem trgu so lahko le tista podjetja, katerih delnice ali drugi vrednostni papirji kotirajo na Deutsche Börse vsaj zadnjih pet let v segmentu Prime Standard. Analitiki DSW za sestavo lestvice uporabljajo podatke o ceni njihovih vrednostnih papirjev izpred petih let, pred tremi leti in v zadnjem letu, za to pa po ustaljenem ključu podjetja prejemajo točke.

Že drugo leto zapored je na vrhu te negativne lestvice podjetje Epigenomics. Ustanovljeno je bilo leta 1998, ima sedež v Berlinu in od poletja 2004 kotira na Frankfurtski borzi. Ima dve podružnici v Združenih državah. Ukvarja se z inovativno molekularno diagnostiko, se ponaša z edinstvenimi, patentiranimi biomarkerji, ki temeljijo na metilaciji DNK in bi rado postalo vodilno na trgu v diagnosticiranju raka na podlagi krvnih preiskav. V zadnjih petih letih je cena delnic Epigenomicsa upadla za 98 odstotkov (lani za 81 odstotkov). 

Foto: AdobeStock
Foto: AdobeStock

Vrednost delnic podjetja Windeln.de je v zadnjih petih letih upadla še bolj – za kar 99 odstotkov, a je lanski upad (42 odstotkov) bil za pol manjši kot upad cen delnic Epigenomicsa. Windeln.de se je tako uvrstilo na drugo mesto med največjimi uničevalci borznega kapitala v Nemčiji. Kdor je njihove delnice kupil pred petimi leti in jih želi prodati danes, bo imel tako kot v primeru Epigenomicsa skoraj popolno izgubo. Windeln.de je podjetje za spletno prodajo izdelkov za dojenčke in majhne otroke. 

Na tretjem mestu DSW lestvice je Bet-At-Home.com, spletna stavnica, katere vrednostni papirji so v zadnjih petih letih izgubili 77 odstotkov vrednosti (lani 57 odstotkov). Na četrtem mestu je še eno biotehnološko podjetje, 4SC. Cena njegovih delnic je v zadnjih petih letih padla za 68 odstotkov, lani za 53 odstotkov.

Nič čudnega, saj v zadnjih petih letih vsako leto beleži več kot 10 milijonov evrov izgube, kumulativno več kot 70 milijonov evrov. 4SC se ukvarja s tako imenovano tarčno terapijo raka in po lastnih podatkih razvija eno takšno zdravilo, vendar je še dokaj daleč od pridobitve dovoljenja za promet. 

Skupina Adler, specializirana za nepremičnine, s sedežem v Luksemburgu, je na petem mestu DSW lestvice. Nastala je leta 2020 z združitvijo treh podjetij. Njene nepremičnine so večinoma stanovanja za najem, največ v Berlinu pa tudi v nekaterih drugih večjih nemških mestih.

Cena vrednostnih papirjev skupine Adler (prej je kotirala na borzi kot ADO Properties) se je v zadnjih petih letih znižala za 58 odstotkov, lani pa za 62 odstotkov. Koncern posluje s solidnim dobičkom, ampak ima zelo velike dolgove. Na padec tečaja je močno vplivala objava analize, po kateri je vrednost Adlerjevih nepremičnin precenjena, kar pomeni, da je njena relativna zadolženost višja, kot je bila prikazana v bilanci. 

image_alt
Wall Street pod vplivom inflacije in vojne v Ukrajini

Veliki padci velikih podjetij

V zadnjih petih letih so iz različnih razlogov strmoglavile tudi cene delnic in obveznic nekaterih večjih nemških dobaviteljev avtomobilske industrije, kot sta Paragon in Leoni. Paragon je na šestem, Leoni na desetem mestu DSW lestvice. Na sedmem in osmem mestu sta še dva biotehnološka podjetja, Medigene in Biofrontera, na devetem pa podjetje za razvoj finančne tehnologije Multutude, ki se je prej imenovalo Ferratum. 

Cena delnic Henkla je v zadnjih petih letih padla za 31 odstotkov Foto: Ina Fassbender/REUTERS
Cena delnic Henkla je v zadnjih petih letih padla za 31 odstotkov Foto: Ina Fassbender/REUTERS

V zadnjih petih letih je veliko upadel kurs vrednostnih papirjev nekaterih svetovno znanih, zelo velikih nemških podjetjih. Na 19. mestu DSW lestvice je jeklarski koncern ThyssenKrupp, katerega delnica je lani poskočila za 19 odstotkov, v zadnjih petih letih pa je padla za skupno 56 odstotkov. Takoj za ThyseenKruppom, na 20. mestu je Ceconomy, koncern za maloprodajo električnih in elektronskih izdelkov, v katerem sta trgovski verigi Saturn in Mediamarkt. V zadnjih petih letih je padec tečaja vrednostnih papirjev tega koncerna znašal 60 odstotkov (lani 33 odstotkov). 

Nemška Lufthansa, največji letalski prevoznik v tem delu sveta, je v zadnjih petih letih imela 22-odstotni padec tečaja (lani 20-odstotni), pa je pristala na 24. mestu. Na 32. mestu DSW lestvice je Henkel, sloviti koncern za proizvodnjo higienskih, kozmetičnih in drugih izdelkov za osebno porabo. Cena delnic Henkla je v zadnjih petih letih padla za 31 odstotkov (lani za 21 odstotkov). Kemijsko-farmacevtski koncern Bayer je na 36. mestu.

image_alt
Trpljenje nemškega gospodarstva

Lani je imel enoodstotno rast, v zadnjih petih letih pa je bil upad cen Bayerjevih delnic 42-odstoten. Na 37. mestu DSW lestvice je Borrusia Dortmund, ki je bil sredi prejšnjega desetletja 12. najbogatejši nogometni klub na svetu. Tečaj vrednostnih papirjev Borrusije je v zadnjih petih letih upadel za 13 odstotkov (lani za 18%).

Več iz rubrike