Uspešen je, kdor je našel pot in ne cilja

Znanstveniki pravijo, da se morajo profesionalni športniki začeti ukvarjati s športom zelo zgodaj. Pa je to res?
Fotografija: Tiger Woods se je začel učiti igranja golfa pri svojih dveh letih. Foto: MATT SULLIVAN/REUTERS Pictures
Odpri galerijo
Tiger Woods se je začel učiti igranja golfa pri svojih dveh letih. Foto: MATT SULLIVAN/REUTERS Pictures

V športu naj bi bilo pomembno, da se otrok že zgodaj specializira. Tiger Woods je bil star manj kot dve leti, ko se je začel učiti golfa. Pri petih letih je bil prvič omenjen v reviji Golf Digest, kmalu pa je postal najmlajši ameriški mladinski prvak. Andre Agassi je začel igrati tenis pri svojih štirih letih. Kmalu je osvojil osem Grand Slam naslovov.
 

Pomemben je vzorčni čas


Športni raziskovalec David Epstein se s tem ne strinja. Povedal je, da je med profesionalnimi športniki ravno zapoznela specializacija razlog, da so tako uspešni. Po njegovem je zelo pomembno, da se otroci ne posvetijo samo enemu športu, ampak da trenirajo več panog hkrati. Vzorčni čas, kot temu pravijo strokovnjaki, naj bi otrokom pomagal spoznati, v čem so res dobri, predvsem pa kaj si želijo.

image_alt
Hollywood pograbil zgodbo o hrvaški legendi

Federer blestel v več športih


Roger Federer je v mladosti igral nogomet, rokomet, badminton in košarko. Patrick Mahomes je na fakulteti igral bejzbol, nogometašica Abby Wambach, pa je včasih igrala košarko. Pravzaprav so članice ameriške nacionalne ženske nogometne ekipe leta 2015 igrale v 14 različnih športih. Vsi so verjeli, da jim je to pomagalo in ne oviralo pri uspešni nogometni karieri.

image_alt
Potrjeno! Celine Dion (končno) prihaja na Hrvaško

Najprej raziskovanje, nato fokus


Otroci, ki se v zgodnjem otroštvu ukvarjajo z različnimi športi, se naučijo različnih veščin, hkrati se bolj razvijajo. Naučijo se različnih tehnik discipline, ki jim kasneje v športni karieri lahko zelo pomagajo. Epstein pravi, da je treba dati vsem otrokom čas, da sami spoznajo, v čem so res dobri in kaj si želijo. Šele ko to spoznajo, je čas za fokus. Ena izmed študij je pokazala, da so nekateri profesionalni športniki, ki so se zgodaj specializirali, kmalu končali športno kariero in se posvetili stvarem, ki jim bolj odgovarjajo glede na karakter.


Otroke spodbujajte


Otroci naj se ukbvarjajo z več športi hkrati. Foto: Aleš Černivec/Delo
Otroci naj se ukbvarjajo z več športi hkrati. Foto: Aleš Černivec/Delo
Kar pa ne pomeni, da otrok ne smete spodbujati, naj se odločijo za en šport. Prav je, da so bolj osredotočeni na eno panogo, hkrati pa igrajo še druge, poudarja Epstein. Na ta način bodo lažje spoznali, v čem so dobri, hkrati pa si bodo širili obzorja. Ne vznemirite se, če dolgo časa ne bodo pokazali, kje so uspešni. To ne pomeni, da v nobenem športu niso dobri. To samo pomeni, da bi radi še malo raziskovali, razlaga strokovnjak. 
 

Otroci naj sami spoznajo, v čem so res dobri in kaj si želijo


Epstein svetuje, da nikar ne silite svojih otrok, da že zgodaj določijo svoj cilj. Tudi če ga v odrasli dobi še ne določijo, nič hudega. Nedavna študija, v kateri je sodelovalo 2,7 milijona startupov, je pokazala, da je povprečna starost ustanovitelja uspešnega startupa 45 let. 50-letni ustanovitelj mladega podjetja pa naj bi imel skoraj trikrat večjo možnost za uspešen zagon podjetja kot 25-letnik. Po Epsteinovem mnenju zato, ker ima več izkušenj - tako delavnih kot življenjskih.

Kot je dejal slovenski alpinist Nejc Zaplotnik: »Kdor išče cilj, bo ostal prazen, ko ga bo dosegel, kdor pa najde pot, bo cilj vedno nosil v sebi.«
 

Več iz rubrike