Katere države so najbolj digitalno konkurenčne?

Digitalna konkurenčnost pomembno prispeva k inovativnosti in razvoju podjetništva na nekem območju. Katere države so pri tem dosegle najboljšo uvrstitev?
Fotografija: Medtem ko je Kitajska na digitalni konkurenčnosti v tem času precej pridobila, so ZDA izgubile. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Medtem ko je Kitajska na digitalni konkurenčnosti v tem času precej pridobila, so ZDA izgubile. Foto: Shutterstock

V zadnjih letih smo bili priča izjemnemu razvoju tehnologije in digitalizacije, pandemija covida-19 pa je trend le še pospešila. Digitalna konkurenčnost posamezne države v veliki meri vpliva na njeno sedanjo in prihodnjo perspektivnost.
 
Nove tehnologije, kot so 3D tiskanje, virtualna resničnost, umetna inteligenca in robotika, lahko doprinesejo k bolj efektivnemu delovanju skoraj vsake industrije.
 
image_alt
Pred nakupom bitcoina bodite pozorni na te tri stvari

V zadnji izdaji poročila Digital Riser iz Evropskega centra za digitalno konkurenčnost ESCP Europe Business School je bilo zajetih 140 držav po svetu. Ocenjevala se je njihova globalna konkurenčnost v zadnjih treh letih.
 
Izmerjeni sta bili dve temeljni razsežnosti digitalne konkurenčnosti; ekosistem države in njena miselnost. Podatke so prispevali World Economic Forum, Svetovna banka in Mednarodna telekomunikacijska zveza.
 

Kitajska dosegla največji napredek, Indija največji padec

 
Med drugim je bila izvedena tudi primerjava digitalne konkurenčnosti držav med letoma 2017 in 2021. Največji premik na boljše je uspel Kitajski. Sledijo Saudova Arabija, Brazilija in Argentina. Največji padec je v štirih letih doživela Indija. Sledijo ji Japonska, Nemčija, Južna Afrika in Združeno kraljestvo. Medtem ko je Kitajska na digitalni konkurenčnosti v tem času precej pridobila, so ZDA izgubile.
Foto: BECK DIEFENBACH / REUTERS
Foto: BECK DIEFENBACH / REUTERS

Primeri dobre prakse na področju digitalnega razvoja

 
Države so uvedle različne programe, s katerimi si prizadevajo izboljšati situacijo na področju digitalnega razvoja. Kitajska je uvedla pobudo Kitajska 2025, s čimer še dodatno skrbi za zagon podjetništva in inovacij. Pri tem podpira 10 ključnih sektorjev, v katerih želi postati vodilna v globalnem merilu. Vietnam si prizadeva, da bi digitalno globalno gospodarstvo do leta 2030 predstavljajo 30 odstotkov BDP-ja. Madžarska si je zadala cilj, da do konca leta postane ena izmed 10 vodilnih držav na področju digitalnih tehnologij v Evropi.
 
Brazilija vodi številne programe, s katerimi spodbuja javna in javno-zasebna prizadevanja za spodbujanje podjetništva v državi. V Egiptu je vlada podprla razvoj šestih tehnoloških parkov za spodbujanje inovacij in podjetništva. Kanadska vlada je vložila več kot milijardo dolarjev v pospešitev poslovnih inovacij, ki bi lahko prispevale k učinkovitejšemu delovanju gospodarstva.
 
image_alt
Napovedi za zlato niso najbolj optimistične

V spodnji tabeli so navedene različne komponente digitalne konkurenčnosti, za vsako od njih pa 10 držav, ki so se glede na določeno področju uvrstile najvišje.
 
Mesto Fleksibilno delovno okolje Digitalne veščine Digitalni pravni okvirji
1. Nizozemska Finska Združene države Amerike
2. Nova Zelandija Švedska Luksemburg
3. Švica Estonija Singapur
4. Estonija Islandija Združeni arabski emirati
5. Združene države Amerike Nizozemska Malezija
6. Luksemburg Singapur Estonija
7. Kitajska Izrael Švedska
8. Avstrija Danska Finska
9. Finska Saudova Arabija Nemčija
10. Danska Južna Koreja Nizozemska
Vir: The Global Competitiveness Report
 

Več iz rubrike