Lestvica 10 najdražjih mest na svetu letos

V teh mestih so življenjski stroški v svetovnem merilu najvišji.
Fotografija: Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Foto: Shutterstock

Že znotraj Evrope se države med seboj precej razlikujejo v tem, kolikšne so cene življenjskih dobrin. Na globalni ravni so te razlike še večje. Na celotno situacijo je precej vplivala tudi pandemija covid-19. Povzročila je precejšnja nihanja deviznih tečajev, povečala stroške blaga in storitev ter okrnila dobavne verige. V nekaterih državah so se posledično cene povišale, spet v drugih znižale.
image_alt
Življenjska doba se lahko podaljša na 150 let, pravijo raziskovalci

Mercer, svetovno podjetje za svetovanje in upravljanje premoženja za človeške vire, je izdelal lestvico življenjskih stroškov za leto 2021. Ugotovljeno je bilo, da se nobeno od 10 najdražjih mest ne nahaja v Združenih državah Amerike.
 

Prevladujejo azijska mesta


Najdražje mesto na svetu naj bi bil Ashgabat v Turkmenistanu, ki je sicer znan po svoji bogati arhitekturi. V svetovnem merilu se nahaja na prvem mestu glede na gostoto stavb iz belega marmorja. V zadnjih treh letih je zaradi inflacije doživel precejšen dvig življenjskih stroškov.
Hongkong, Foto: Tyrone Siu / Reuters
Hongkong, Foto: Tyrone Siu / Reuters

Tudi sicer se večina mest, ki so pristala na lestvici, nahaja v Aziji. Na drugem mestu je pristal Hongkong, na četrtem Tokio, na šestem Šanghaj, na sedmem Singapur in na devetem Peking.
 

Ameriških mest ni na lestvici


Kljub temu da se New York tudi letos uvršča med najdražja mesta Združenih držav Amerike, se na lestvico ni uvrstil. Pristal je na 14. mestu. S tem je zdrsnil osem mest nižje v primerjavi z letom 2020. Tudi Los Angeles in San Francisco sta v primerjavi s prejšnjim letom padla precej navzdol. Uvrstila sta se na 20. in 25. mesto.

Kot navajajo avtorji raziskave, so spremenjene cene v Ameriki posledica nihanja valut v času pandemije kljub naraščajoči inflaciji blaga in storitev. Kanadski dolar je napram ameriškemu dolarju v tem času rasel.
image_alt
Pet knjig, ki jih Bill Gates priporoča v poletno branje

Tudi Bejtur je v zadnjem letu doživel pomembne spremembe v življenjskih stroških. Še leta 2020 se je nahajal na 42. mestu lestvice, letos pa je pristal na tretjem. Gre za posledico prepleta različnih dejavnikov. V tem kraju so zaznane obsežne posledice gospodarske depresije po pandemiji. Lansko leto je eksplodiralo tudi pristanišče v Bejrutu, v katerem je umrlo 150 ljudi. Prav tako je prisotna obsežna finančna kriza, navajajo v poročilu.

Kot najcenejše mesto na svetu je bil prepoznan Biškek v Kirgiziji.

Lestvica 10 najdražjih mest na svetu v letu 2021:
 
uvrstitev mesto
1. Ashgabat, Turkmenistan
2. Hongkong, Hongkong
3. Beirut, Libanon
4. Tokio, Japonska
5. Zurich, Švica
6. Šanghaj, Kitajska
7. Singapur, Singapur
8. Geneva, Švica
9. Beijing, Kitajska
10. Bern, Švica
Vir: Mercer
 

Več iz rubrike