Kakšno plačo sta si priborila Joe Biden in Kamala Harris

Koliko bosta v mandatu na vrhu ZDA služila novoizvoljena – predsednik Joe Biden in predvsem podpredsednica Kamala Harris?
Fotografija: Novoizvoljeni predsednik ZDA Joe Biden in novoizvoljena podpredsednica Kamali Harris na videokonferenci. November 9, 2020. FOTO: REUTERS/Jonathan Ernst
Odpri galerijo
Novoizvoljeni predsednik ZDA Joe Biden in novoizvoljena podpredsednica Kamali Harris na videokonferenci. November 9, 2020. FOTO: REUTERS/Jonathan Ernst

Joe Biden, ki je bil v soboto, 7. novembra 2020, izvoljen za 46. predsednika ZDA (volitve uradno sicer še niso zaključene), bo zaslužil fiksno plačo v višini 400.000 ameriških dolarjev letno (dobrih 28.000 evrov na mesec) – tako kot vsak predsednik od leta 2001 naprej. Tudi njegova kandidatka za podpredsednico, senatorka Kamala Harris iz Kalifornije, ki bo na dan inavguracije januarja 2021 postala 49. podpredsednica ZDA, bo prejemala letno plačo.
 

Koliko zasluži podpredsednik ZDA?

 
Novoizvoljeni predsednik ZDA Joe Biden in novoizvoljena podpredsednica Kamala Harris 7. novembra 2020 v Wilmingtonu, potem ko sta bila razglašena za zmagovalca predsedniških volitev. FOTO: Andrew Harnik / AFP
Novoizvoljeni predsednik ZDA Joe Biden in novoizvoljena podpredsednica Kamala Harris 7. novembra 2020 v Wilmingtonu, potem ko sta bila razglašena za zmagovalca predsedniških volitev. FOTO: Andrew Harnik / AFP
Plača podpredsednika ZDA trenutno znaša 235.100 ameriških dolarjev letno (dobrih 16.500 evrov mesečno). Ta letni dohodek je ameriški kongres zamrznil leta 2014, ko so zakonodajalci vključevali določbe, ki določajo stopnje plač na ravni 2013 v času Obamine administracije. Pod Trumpovo administracijo so republikanci v parlamentu zamrznitev s podporo predsednika poskušali umakniti, vendar dogovor v kongresu ni bil sprejet.
 
Tudi če plača podpredsednika ni najvišja, je sedanji znesek še vedno občutna povišica za Harrisovo, ki je kot kalifornijska senatorka letno prejela 174.000 ameriških dolarjev.
 

Kaj pa druge ugodnosti?


Poleg letne plače v višini 235.100 ameriških dolarjev dobi podpredsednica 10.000 ameriških dolarjev obdavčljivega dodatka, skupaj z obilico ugodnosti: Kamala Harris bo v času svoje funkcije podpredsednice Združenih državah deležna brezplačnega stanovanja ter prevoza, v svojo ekipo pa bo dobila približno 80 zaposlenih.


Podpredsednik in njihova družina v osnovi živijo na območju ameriškega mornariškega observatorija, ki se nahaja približno pet kilometrov stran od Bele hiše. Njihovo prebivališče, Observatorij številka ena, je 33-sobni dom, piše Business Insider. Poleg čudovitega novega doma podpredsednik v uporabo dobi tudi storitev limuzine, tri helikopterje in reaktivna letala.
 
Ko je bil Biden sam podpredsednik, je o ugodnostih govoril za Wilmington News Journal: »Nisem se zavedal, da imam na voljo tri helikopterje in celo reaktivna letala. V 40 minutah se lahko z dvorišča premaknem kamorkoli v ZDA,« je dejal takrat.
 

Več iz rubrike