Kaj se dogaja v Evropi? Salmonela tudi v največji tovarni čokolade

V največji tovarni čokolade na svetu, ki jo švicarski velikan Barry Callebaut upravlja v belgijskem mestu Wieze, so odkrili bakterije salmonele.
Fotografija: Evropo je nedavno sicer že zajel val primerov salmonele, prav tako zaradi odkritja te bakterije v belgijski tovarni čokolade. FOTO: Michael Dalder/Reuters
Odpri galerijo
Evropo je nedavno sicer že zajel val primerov salmonele, prav tako zaradi odkritja te bakterije v belgijski tovarni čokolade. FOTO: Michael Dalder/Reuters

Podjetje, ki izdelke iz kakava in čokolade dobavlja tudi družbam, kot sta Nestle in Unilever, je proizvodnjo v tovarni že ustavilo, poroča francoska tiskovna agencija AFP. »Vsi izdelki, proizvedeni po testu, so bili blokirani,« je za AFP dejal tiskovni predstavnik podjetja Korneel Warlop.

image_alt
Nosečo mamo zaradi kraje čokolad obsodili na deset mesecev zapora

»Podjetje Barry Callebaut trenutno kontaktira vse stranke, ki so morda prejele okužene izdelke. Proizvodnja čokolade v kraju Wieze je do nadaljnjega prekinjena,« je še pojasnil in zagotovil, da se večina izdelkov, za katere je bilo ugotovljeno, da so kontaminirani s salmonelo, še vedno nahaja v tovarni.

Kljub temu je podjetje stopilo v stik z vsemi svojimi strankami in jih pozvalo, naj na tržne police ne pošiljajo izdelkov, ki so jih izdelali iz čokolade, izdelane od 25. junija dalje v tovarni Wieze v Flandriji, severozahodno od Bruslja.

Dobavitelj za številna podjetja v živilski industriji

Švicarska družba Barry Callebaut v že omenjeni tovarni ne izdeluje čokolade za neposredno prodajo potrošnikom, temveč proizvaja tekočo čokolado v veleprodajnih serijah za 73 strank, ki izdelujejo slaščice, navaja AFP.

Družba sicer dobavlja izdelke iz kakava in čokolade številnim podjetjem v živilski industriji, tudi velikanom, kot so Hershey, Mondelez, Nestle in Unilever.

Barry Callebaut velja za največjega prodajalca čokolade na svetu. FOTO: Arnd Wiegmann/Reuters
Barry Callebaut velja za največjega prodajalca čokolade na svetu. FOTO: Arnd Wiegmann/Reuters

Belgijska agencija za varnost hrane AFSCA je bila o odkritju salmonele obveščena, njen tiskovni predstavnik pa je za AFP potrdil, da je že začela preiskavo.

Zaposlujejo več kot 13.000 ljudi

Barry Callebaut velja za največjega prodajalca čokolade na svetu, v poslovnem letu 2020-2021 je njegova letna prodaja znašala 2,2 milijona ton, poroča AFP. Skupina s sedežem v Zürichu je v preteklem poslovnem letu ustvarila 384,5 milijona švicarskih frankov (385,5 milijona evrov) čistega dobička ob 7,2 milijarde frankov prometa.

Skupina zaposluje več kot 13.000 ljudi in ima po vsem svetu več kot 60 proizvodnih obratov.

Preberite še:

Več iz rubrike