Južnokorejci bankovce perejo in grejejo, da bi jih »očistili virusa«

Pranje denarja ni dobra ideja, kot je ugotovil Južni Korejec, ko je bankovce skušal očistiti v pralnem stroju, da bi odstranil morebitne sledi novega koronavirusa.
Fotografija: Južnokorejski von. FOTO: nydailynews.com
Odpri galerijo
Južnokorejski von. FOTO: nydailynews.com

Oseba, ki živi v mestu Ansan blizu Seula, je v pralni stroj v začetku letošnjega leta postavila neimenovan znesek 50.000 vonskih bankovcev (bankovec v vrednosti nekaj več kot 35 evrov). Del denarja je bil hudo poškodovan, oseba pa je stopila do Banke Koreje, da bi ugotovila, ali ga je mogoče zamenjati za nove.

V skladu s pravili banke o zamenjavi poškodovanih, pohabljenih in kontaminiranih bankovcev so bili osebi zagotovljeni novi v skupni vrednosti približno 23 milijonov Južnokorejskih vonov (približno 16.350 evrov), piše v izjavi Banke Koreje.

Bančni funkcionar Seo Jee Woun je dejal, da je število bankovcev, ki jih je banka zamenjala po polovični vrednosti, 507. Povedal je, da banka ni štela bankovcev, ki jih ne more zamenjati, ker je škoda prevelika.Bančni uradniki niso natančno razkrili, koliko denarja je oseba poskušala oprati. Dejali so le, da je izguba »precejšnja.«

Banka lahko zagotovi zamenjavo bankovcev po nominalni vrednosti, če je škoda minimalna, po polovični vrednosti, če je škoda večja ali sploh ne, če je ta prevelika, so pojasnili iz banke.

Zadevni znesek je bil denar prejet iz sožalij, ki so ga med družinskim pogrebom dali sorodniki, prijatelji in drugi, poroča banka. 
Južnokorejski bankovci iz pralnega stroja. FOTO: Bank of Korea / AP
Južnokorejski bankovci iz pralnega stroja. FOTO: Bank of Korea / AP

Še en primer; tokrat mikrovalovna pečica


Po navedbah banke je še ena oseba poskušala denar »očistiti virusa«. Slednja je bankovce postavila v mikrovalovno pečico. Banka je zamenjala poškodovani denar z novim v vrednosti 5,2 milijona Južnokorejskih vonov (dobrih 3700 evrov). Tokrat je šlo sicer za manjšo izgubo kot v prvem primeru, so sporočili iz banke.
Južnokorejski bankovci iz mikrovalovne pečice. FOTO: Bank of Korea / AP
Južnokorejski bankovci iz mikrovalovne pečice. FOTO: Bank of Korea / AP

Korejska centralna banka je ponovno opozorila potrošnike, naj bankovcev ne dajejo v mikrovalovno pečico in pralni stroj.
 
 

Več iz rubrike

aktualno

Trump naj bi davil agenta tajne službe in v steno zalučal hamburger

Nekdanja uslužbenka v Beli hiši je razkrila nekaj novih podrobnosti o vedenju nekdanjega predsednika ZDA.

aktualno

Nosečo mamo zaradi kraje čokolad obsodili na deset mesecev zapora

Tridesetletna Zagrebčanka bo zaporno kazen odslužila z družbenokoristnim delom, je odločilo sodišče.

aktualno

Odpadke iz zahoda nezakonito vozijo v srednjo in vzhodno Evropo

Zločini proti okolju so deležni več pozornosti, odkar so podnebne politike postale ključnega pomena, v najnovejšem poročilu ugotavlja Europol.

aktualno

G7: Širjenje mednarodnega vpliva in zoperstavljanje Kitajski

Voditelji skupine G7 so v nedeljo, 26. junija, ponovno vzpostavili partnerstvo z novim imenom: 'Partnerstvo za globalno infrastrukturo in naložbe'.

Komentarji: