Je John McAfee zaigral svojo smrt?

Janice McAfee: »Življenje Johna McAfeeja je bilo zavito v kontroverznost in prav je, da je tudi njegova smrt zavita v kontroverznost.«
Fotografija: Je tehnološki tajkun morebiti še živ? Foto: Alexandre Meneghini/REUTERS
Odpri galerijo
Je tehnološki tajkun morebiti še živ? Foto: Alexandre Meneghini/REUTERS

Nekdanja žena kripto evangelista in računalniškega programerja Johna McAfeeja se je odzvala na trditev njegovega nekdanjega dekleta, da je uprizoril svojo smrt in se trenutno skriva.

image_alt
Hekerji lani povzročili za 600 milijard dolarjev škode

Komisija tožbo zavrgla

Spomnimo, John McAfee je junija 2021 umrl v španski zaporniški celici, medtem ko je čakal na izročitev ZDA zaradi obtožb, da v letih od 2014 do 2018 ni predložil davčnih napovedi in ni prijavil dohodkov, povezanih s kripto projekti. Njegova smrt je sprožila val ugibanj in teorij zarote glede njegovega pridržanja in smrti.

Ameriška komisija za vrednostne papirje in borzo (SEC) je oktobra 2020 vložila pritožbo proti McAfeeju in njegovemu sodelavcu Jimmyju Galeu Watsonu mlajšemu zaradi domnevnega spodbujanja začetne sheme ponudbe kovancev. Okrožno sodišče za južno okrožje New Yorka je nato Watsona spoznalo za krivega in mu naložilo kumulativno globo v višini približno 375.000 dolarjev. Komisija za vrednostne papirje in borzo je pozneje vse tožbe proti McAfeeju zaradi smrti zavrgla.

image_alt
»Kripto je neuporaben!«

Odziv žene pričakovan

Netflix je nedavno objavil dokumentarni film o življenju McAfeeja. 'Running with the Devil: The Wild World of John McAfee' je dvignil kar nekaj prahu, predvsem ker je njegova nekdanja partnerka Samantha Herrera izjavila, da je dva tedna po njegovi smrti prejela telefonski klic računalniškega programerja.

»Klicali so me iz Teksasa. 'To sem jaz, John, plačal sem ljudi, da so se pretvarjali, da sem mrtev, vendar nisem mrtev. Ti si le tretja oseba na tem svetu, ki ve, da sem še vedno živ. In potem me je prosil, naj pobegnem z njim.«

Več podrobnosti Herrera v dokumentarcu ni navedla, njenih trditev pa trenutno ni mogoče neodvisno potrditi, navaja portal Cointelegraph.

Foto: Dado Ruvic/Reuters
Foto: Dado Ruvic/Reuters

Na trditve v dokumentarcu se je odzvala tudi Janice McAfee in dejala, da govoric ne jemlje resno.

»Govorimo o Johnu McAfeeju, zato je vse mogoče, vendar je verjetnost, da bi bil v Teksasu in da bi to delili s svetom v Netflixovem dokumentarcu, malo verjetna. Teksas je odličen kraj, vendar je bil John zaradi izmišljenih obtožb zaprt v španskem zaporu, zato dvomim, da bi se odločil skriti v Ameriki.«

»Življenje Johna McAfeeja je bilo zavito v kontroverznost in prav je, da je tudi njegova smrt zavita v kontroverznost,« je še dodala nekdanja žena.

McAfee, čigar podjetje za programsko opremo je bilo odgovorno za znani protivirusni program, ki nosi njegovo ime, se je pogosto pojavljal na naslovnicah osrednjih medijev. Julija 2017 je dejal, da bo cena bitcoina (BTC) do leta 2020 dosegla 500.000 dolarjev, napoved se ni uresničila, pozneje pa je dejal, da bo cena kriptožetona do leta 2021 dosegla milijon dolarjev, še navaja Cointelegraph.

image_alt
Milijarder, ki namerava podariti 99 odstotkov svojega bogastva

Več iz rubrike