Japonsko gospodarstvo prizadeto huje kot v povojni krizi

Japonci so zabeležili rekordni padec gospodarstva. Posledice koronske krize so tretje največje gospodarstvo na svetu pahnile globoko v recesijo. Pričakuje se sicer dvig, popolno okrevanje pa bo verjetno dolgotrajno.
Fotografija: Japonsko gospodarstvo je bilo že pred izbruhom pandemije covida-19 oslabljeno. FOTO: REUTERS/Kim Kyung-Hoon
Odpri galerijo
Japonsko gospodarstvo je bilo že pred izbruhom pandemije covida-19 oslabljeno. FOTO: REUTERS/Kim Kyung-Hoon

Japonsko gospodarstvo je zaradi koronske krize utrpelo rekordni padec. Bruto domači proizvod tretjega največjega svetovnega gospodarstva se je v drugem četrtletju letošnjega leta, ekstrapoliranega na leto, realno zmanjšalo za 27,8 odstotka - kot je predhodno napovedala vlada v Tokiu.

Japonska je v obeh prejšnjih četrtletjih že beležila krčenje in je tako uradno pristala v recesiji. Nekateri ekonomisti so pričakovali, da bo padec še močnejši, a jih v tekočem četrtletju večina pričakuje očiten vzpon. Po mnenju strokovnjakov pa bo minilo veliko časa, preden si bo država v celoti opomogla.

Upad gospodarskih rezultatov v drugem četrtletju je najostrejši v državi od leta 1980, ko so začeli beležiti podatke. Predhodni izračuni so v primerjavi s prejšnjim četrtletjem pokazali padec za 7,8 odstotka.Japonsko gospodarstvo je bilo že pred izbruhom pandemije covida-19 oslabljeno - kot posledica trgovinskega spora med dvema največjima svetovnima gospodarstvoma, ZDA in Kitajsko. K temu so doprinesle tudi posledice lanskega povišanja DDV. Nato je sledil končni udarec - koronska kriza.

Čeprav vzhodnoazijska država ni uvedla večjih ukrepov kot druge države, so omejitve, uvedene med aprilom in koncem maja, močno prizadele že tako oslabljeno gospodarstvo države.


Da bi ublažila gospodarske posledice koronske krize, je vlada premierja Shinza Abeja sprejela velikanske gospodarske programe pomoči. Zaradi pandemije so morali na naslednje leto prestaviti tudi poletne olimpijske igre v Tokiu - še vedno obstajajo dvomi o datumu.

Številni ekonomisti pričakujejo znaten dvig - več kot deset odstotkov - v sedanjem četrtletju, potem ko se je gospodarstvo po odpravi izrednega stanja postopno ponovno odprlo. Po mnenju ekonomistov bo trajalo vsaj leto ali dve, da se bo japonsko gospodarstvo vrnilo na raven pred koronsko krizo.
 

Več iz rubrike

Komentarji: