Argentina komaj preprečila bankrot države

Argentina se je s svojimi upniki dogovorila o reprogramu dolga. Nekoč najbogatejša država Latinske Amerike je tako v zadnjem trenutku preprečila svoj državni bankrot – tretjič v zadnjih 20 letih.
Fotografija: Dolgovi drugega največjega gospodarstva v Južni Ameriki v sedanjih razmerah niso bili več vzdržni. FOTO: Claudio Beiza / Shutterstock
Odpri galerijo
Dolgovi drugega največjega gospodarstva v Južni Ameriki v sedanjih razmerah niso bili več vzdržni. FOTO: Claudio Beiza / Shutterstock

Že maja je bilo jasno, da Argentina ne more več servisirati svojih dolgov. Takrat je država prekinila s plačilom obresti in tujim upnikom ponudila načrt za prerazporeditev dolgov. Od tedaj potekajo pogajanja, rok za dogovor pa se je iztekel v torek.

Malo pred iztekom je argentinska vlada napovedala uspeh. S skupinami upnikov je bil naposled dosežen dogovor, ki jim bo omogočil reprogramiranje dolga in odobril znatne olajšave, je sporočilo ministrstvo za gospodarstvo v Buneos Airesu.

Poleg tega je Argentina izboljšala pogoje svoje prvotne ponudbe upnikom, so dejali iz ministrstva. Podrobnosti sporazuma bi morale biti jasne do 24. avgusta.


Nevzdržni dolgovi


Dolgovi drugega največjega gospodarstva v Južni Ameriki v sedanjih razmerah niso bili več vzdržni. Argentina je zato od svojih zasebnih upnikov zahtevala, da odstopijo del svojih terjatev v višini približno 65 milijard ameriških dolarjev (približno 56 milijard evrov). Brez dogovora bi se država soočala s še enim bankrotom - bil bi že deveti po vrsti in tretji od leta 2001.Med upniki so veliki ameriški vzajemni skladi, kot so Blackrock, Ashmore in Fidelity. Slednji so se - sicer s težkim srcem -odpovedali približno 45 odstotkom terjatev, poročata finančna medija Bloomberg in Wall Street Journal, ki se sklicujeta na insajderske vire.


Težave v državi je koronska kriza še poslabša. Strokovnjaki Mednarodnega denarnega sklada (IMF) za tekoče leto pričakujejo upad gospodarske moči za več kot deset odstotkov. Gospodarska proizvodnja se je v predhodnih dveh letih prav tako zmanjšala.


IMF razumljiv, Ekvador v podobni situaciji


Pogovori z IMF, do katerega ima Argentina 44 milijard dolarjev dolga, še potekajo. Minister za gospodarstvo Martin Guzman je maja dejal, da država ne more več porabiti 20 odstotkov svojega državnega dohodka za plačilo obresti, zlasti v času covida-19. IMF se načeloma strinja in je argentinsko breme dolga že označil za nevzdržno. Vendar lahko domnevamo, da želi IMF videti gospodarske reforme v zameno za prestrukturiranje dolga, kar pa vladajoči peronisti zavračajo.

Dan pred Argentino je tudi Ekvador s svojimi upniki dosegel dogovor o reprogramu dolga. Južnoameriška država ga je nabrala za 65 milijard dolarjev, letos pa pričakuje gospodarski padec v višini 6,5 odstotka.
 

Več iz rubrike

aktualno

Študentje bodo za prakso imeli na razpolago 3,5 milijona evrov

Odobrena so evropska sredstva za javni razpis, namenjen pridobivanju praktičnih izkušenj in znanj študentov v delovnem okolju za obdobje 2022/2023.

aktualno

Kaj se dogaja v Evropi? Salmonela tudi v največji tovarni čokolade

V največji tovarni čokolade na svetu, ki jo švicarski velikan Barry Callebaut upravlja v belgijskem mestu Wieze, so odkrili bakterije salmonele.

aktualno

Ukrajinsko pristanišče je vendarle zapustila prva ladja z žitom

Trgovski ladji varnost zagotavljajo ruske bojne ladje, ukrajinsko pristanišče pa je bilo razminirano.

aktualno

Demostat: 51 odstotkov prebivalcev Srbije nasprotuje vstopu v EU

81 odstotkov prebivalcev Srbije meni, da mora Srbija za vsako ceno ohraniti svojo nevtralno držo, 80 odstotkov ne podpira uvedbe sankcij proti Rusiji.

Komentarji: