Japonska Toshiba načrtuje razcepitev na tri podjetja

Japonski konglomerat Toshiba načrtuje do leta 2023 razcepitev v tri podjetja; za infrastrukturo, za naprave in za polprevodniške pomnilnike.
Fotografija: Foto: Toru Hanai / Reuters
Odpri galerijo
Foto: Toru Hanai / Reuters

Japonski konglomerat Toshiba načrtuje do leta 2023 razcepitev v tri podjetja; za infrastrukturo, za naprave in za polprevodniške pomnilnike, so ta teden potrdili v tem japonskem velikanu. Za to potezo so se odločili po seriji težav, med drugim po odstavitvi predsednika uprave in po sporni prevzemni ponudbi.

Kot so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP pojasnili v Toshibi, jim bo razcepitev omogočila, da bo vsako od podjetij »pomembno izboljšalo svoj fokus«, vzpostavilo boljše okolje za sprejemanje odločitev in bolj ekonomično strukturo.

image_alt
V kakšnih stanovanjih živijo Nemci in Avstrijci?

Posledično naj bi bila podjetja bolje usposobljena za koriščenje priložnosti, ki jim jih nudi prisotnost na oddaljenih trgih, hkrati pa bi lažje zagotavljala rast in vrednost za delničarje.

Toshiba se je v zadnjih letih soočala s številnimi izzivi

Toshiba se je sicer v zadnjih letih soočala s številnimi izzivi, potem ko je nekoč veljala za napredno in močno japonsko tehnološko podjetje. Junija so delničarji konglomerata odstavili predsednika uprave Nobuakija Kurumatanija, okoli katerega so se spletli številni škandali, v njegovem času pa je podjetje beležilo tudi izgube.

image_alt
Apokaliptičen čas za potniške letalske družbe

Neodvisna preiskava je nato pokazala, da je Toshiba skušala blokirati lastnike, pri čemer je posredovanje poskušala zagotoviti kar pri japonskem ministrstvu za gospodarstvo, trgovino in industrijo.

Do preiskave je prišlo po tem, ko je bila aprila dana tudi nepričakovana prevzemna ponudba za Toshibo, za katero je stal zasebni sklad, povezan s Kurumatanijem. Ponudba je sprožila številne jezne odzive, saj da naj ne bi bila dobra za podjetje.

image_alt
V idilični italijanski regiji naprodaj hiše za evro

Več iz rubrike

Aprilsko znižanje obresti ECB bi bilo kar presenečenje

Finančni trgi večinsko pričakujejo, da bo evrska oblast obrestno ukrepala junija, letos pa so v svoja cenovna predvidevanja že vključili tri reze.

Iz Nemčije boljši podatki o industrijski proizvodnji

Analitiki menijo, da bi se lahko industrijska stagnacija v »gospodarskem motorju« EU končala v prvem četrtletju, pričakovani ugodni učinki tudi za Slovenijo.

Milijoni evrov preplačil pri Fursu, a denarja ne vrnejo samodejno

Na Fursovih računih za 22 milijonov evrov preplačil fizičnih oseb. Če vam denarja niso vrnili sami, vložite zahtevek, da ne ostanete brez njega.

NLB in Addiko banka s ponudbo za kreditojemalce v CHF

Ponudba je namenjena kreditojemalcem, ki so oziroma bi lahko bili upravičeni do različnih oblik socialnih pomoči, sporočajo iz Združenja bank Slovenije.