Japonska inflacija avgusta še vedno daleč od cilja

Japonska se je več let spopadala z deflacijo, izjemno ohlapna denarna politika centralne banke, ki jo je začela aprila 2013 pa ima, kot kaže, le skromne učinke na tretje največje gospodarstvo sveta.
Fotografija: Reuters
Odpri galerijo
Reuters

Cene življenjskih potrebščin na Japonskem so se avgusta na letni ravni zvišale za 0,9 odstotka, kažejo danes objavljeni vladni podatki. Cene so tako zrasle že 20. zaporedni mesec, vendar je rast še krepko pod dvema odstotkoma, kar je za cilj postavila japonska centralna banka pred več kot petimi let.

Inflacijo so avgusta spodbudile višje cene energije, zlasti kerozina (+22,3 odstotka) in goriv (+16,2 odstotka).

Osnovna inflacija, ki ne upošteva cen energije in sveže hrane, je medtem po poročanju tujih tiskovnih agencij dosegla le 0,4 odstotka.

Japonska se je več let spopadala z deflacijo, izjemno ohlapna denarna politika centralne banke, ki jo je začela aprila 2013 pa ima, kot kaže, le skromne učinke na tretje največje gospodarstvo sveta. Banka Japonske je po zadnjem srečanju na temo obrestnih mer sporočila, da obrestnih mer v doglednem času ne bo zviševala kljub temu, da ameriška in evropske centralne banke zaostrujejo monetarno politiko.

Banka je sicer julija sporočila, da ne pričakuje dveodstotne inflacije niti v fiskalnem letu 2020.


Preberite še, kako Poslovati Z Japonsko:


Več iz rubrike

aktualno

Francoske sirarje je načela plesen

Tradicionalna prodaja sira v Franciji se je zmanjšala za več kot polovico. Državo tisočih sirov je covid-19 pahnil na rob prepada.

aktualno

Christine Lagarde: Čakajo nas globoke spremembe v svetovni ekonomiji

Gospodarska koronakriza, bo povzročila globoke spremembe v svetovnem gospodarstvu, je dejala Christine Lagarde, vodja Evropske centralne banke (ECB).

aktualno

Parlamentarno pot začenja paket ukrepov za drugi val epidemije

Odbor DZ za delo ima danes na dnevnem redu seje predlog novega interventnega zakona, katerega cilj je omiliti in odpraviti posledice epidemije covida-19 za državljane in gospodarstvo.

aktualno

Znano je kdo je imel lani pri sosedih največ prihodka in kdo dobička

FINA je obdelala letne računovodske izkaze, ki jih je do 30. junija oddalo 131.701 podjetij, ki plačujejo davek na dobiček, razen bank, zavarovalnic in drugih finančnih institucij.

Komentarji: