Domov Aktualno 13. September 2018.

Naomi Osaka odpira japonska vrata tujim delavcem

© AFP
Japonski politični vrh se vedno bolj spogleduje z idejo, da bi vrata svoje države odprli tudi tujim delavcem.

Zagovornik nove dobe japonskega gospodarstva, ki bo na široko odprl vrata tudi tujim delavcem, je japonski zunanji minister Taro Kono. Idejo, ki jo je v prakso preslikal z uspešno zgodbo teniške prvakinje Naomi Osaka, hčerko iz mešanega zakona, je predstavil na Svetovnem gospodarskem forumu v vietnamski prestolnici Hanoj, saj vidi v povabilu tujih delavcev v državo veliko prednost in rešitev za demografske težave, s katerimi se zadnja leta sooča Japonska. V državi namreč že leta beležijo negativno prirast, staranje prebivalstva in nizko stopnjo rodnosti, kar v številkah pomeni, da se populacija v deželi vzhajajočega sonca vsako leto zmanjša za pol milijona ljudi.

 | Author: Vir: IMF, World Bank, Wikipedia, Forbes Vir: IMF, World Bank, Wikipedia, Forbes

»V takšni družbi ne bomo preživeli, zato odpiramo naš delovni trg tujim državam in tujim delavcem. V ta namen pripravljamo posodobljeno delavsko politiko, kjer bo z malo birokracije in prijaznejšimi prijemi poudarjeno, da toplo pozdravljamo vsako tujo delovno silo. A še vedno pod pogojem, da se bo pripravljena vključiti v japonsko družbo in način življenja,« je zatrdil minister.

Japonska je v preteklosti svoj trg zapirala za tuje delavce, včasih manj, spet drugič, ko je nastopila recesija, bolj, Japonci pa so že po navadi bolj nezaupljivi do tujcev, še posebej, če niso govorili japonsko in niso prevzeli njihovih navad.

Vseeno na Japonskem živi več kot milijon tujcev, največ je tistih, ki so vključeni v tehnične panoge in delovno podhranjene panoge kot so gostinstvo, gradbeništvo in skrb za starejše. V državi bo počasi mogoče tudi najeti delovno silo za pomoč pri gospodinjstvu, kar je bilo do sedaj prepovedano. Največ tuje delovne sile, recimo medicinskih sester, pride zdaj iz Indonezije in bližjih držav.

Japonska odpira svoja vrata tudi za tuje delavce

Kono je v svojem govoru kot primer navedel zgodbo aktualne zmagovalke in do sedaj edine Japonke, ki se lahko pohvali z zmago na ameriškem Grand Slamu, Naomi Osaka, ki je hči Japonke in Haitijca, rojena sicer na Japonskem, ampak odraščala je v ZDA. »Dobro je, da razlike obstajajo in dobro je, da jih spoštujemo in pozdravljamo,« je govor po pisanju AFP zaključil Kono.


PREBERITE ŠE:

Japonsko zgodbo Poslovati z:  lahko v celoti preberete tudi v poslovnem tedniku Svet kapitala ali na spodnjih povezavah:

 | Author: AFP AFP

✳️ Kako poslovati z Japonsko
✳️ Japonci ne poznajo minimalne plače
✳️ Slovensko vino na japonskem cesarskem dvoru
✳️ Japonska gospodarska rast v drugem trimesečju hitrejša od prvih ocen

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.