Domov Ikonomija 10. September 2018.

Japonci ne poznajo minimalne plače

Izvolitev Trumpa koristna za največji japonski pokojninski sklad
© Pexels
Po nekaterih podatkih je povprečna letna bruto plača na Japonskem lani znašala 64.575 ameriških dolarjev (slabih 55.000 evrov).

Časnik Japan Times je zapisal, da se je povprečna plača, skupaj z osnovnim plačilom in plačilom nadurnega dela, junija letos zvišala na 2500 ameriških dolarjev. Japonska vlada, ki je hotela premagati desetletja deflacije, je spodbujala podjetja, da dvignejo plače, saj se bo le tako lahko okrepila potrošnja, posledično se bodo dvignile tudi cene. V raziskavi leta 2014 je japonsko ministrstvo za zdravstvo, delo in socialo zapisalo, da so imeli najvišje plače piloti. Na leto so v povprečju zaslužili 134.000 evrov, zdravniki 88.000 evrov, profesorji na univerzi 83.000 evrov, pravniki 79.000, novinarji 62.500 evrov, na dnu lestvice, z letno plačo, nižjo od 30.700 evrov, pa so se zvrstili ribiči, zaposleni v jeklarski industriji, vzgojitelji v vrtcu, kuharji, izdelovalci pohištva. Manj kot 20.000 evrov so zaslužili šivilje, pomočnice na domu, natakarji, hišniki, čistilke in frizerji.

Veleposlanica Simona Leskovar pojasnjuje, da so plače višje kot v Sloveniji, ker je tudi standard višji: »Na Japonskem ne poznajo minimalne plače kot pri nas. Vsaka prefektura določi minimalno urno postavko, ki jo je delodajalec zakonsko dolžan izplačati. V Tokiu ta znaša 970 jenov (7,46 evra).« Pravi, da v povprečju zaposleni, ki zasluži 2500 evrov na mesec, s tem v glavnem mestu ne more preživeti. Kot zanimivost pove, da mnoge ženske po rojstvu otrok ostanejo doma. Vlada zato sprejema ukrepe, s katerimi bi zagotovila njihovo vrnitev na trg dela ter s tem okrepila svoje gospodarstvo. »Ženske so večinoma visoko izobražene. Številne bi se po rojstvu želele vrniti na delo, a se ne morejo, tudi zato, ker nimajo dobre mreže vrtcev in domov za ostarele,« razmišlja veleposlanica.

 | Author:

 

Tržne priložnosti na Japonskem?

 

UVODNI ČLANEK: Kako poslovati z Japonsko?

 

PKZ - partner projekta

poslovati z sid pkz | Author:

Komentarji
Komentirajte

Za komentiranje se je potrebno prijaviti. Če še nimate uporabniškega računa, se lahko hitro in enostavno registrirate. Po registraciji se lahko vključite v razpravo.