Visok izpad prihodkov fitnes industrije v lanskem letu

Fitnes industrija v Sloveniji je utrpela ogromno gospodarsko škodo, izpad prihodkov panoge v letu 2020 ocenjujejo na 75 odstotkov.
Fotografija: FOTO: Getty Images/iStockphoto
Odpri galerijo
FOTO: Getty Images/iStockphoto

V fitnes centrih so kljub omejitvam zadovoljni, da so pred slabima dvema tednoma lahko ponovno odprli svoja vrata. Izrednega pomena je, da se dostop do vodene rekreacije omogoči čim širšemu krogu ljudi v čim krajšem času, so v sporočilu za medije navedli v sekciji za fitnes, rekreacijo in regeneracijo pri Gospodarski zbornici Slovenije (GZS).

So pa opozorili, da je »država storila bore malo, da bi panogi pomagala ali spregledala pomen panoge«. Kljub zagotovilom pristojnih, da bo njihova panoga vključena v pakete ukrepov, se do danes po njihovih navedbah ni zgodilo nič.

FOTO: Getty Images/iStockphoto
FOTO: Getty Images/iStockphoto
Kot so poudarili, je njihova panoga v letu 2019 omogočala rekreacijo, športno udejstvovanje ter zdrav način življenja približno 100.000 uporabnikom. Ljudje s takšnim načinom življenja poskrbijo za močnejši imunski sistem, večjo storilnost in manjše obremenjevanje zdravstvenega sistema.

»Fitnes pojavne oblike se ne morejo primerjati s sprehodom ali z drugimi nestrokovno usmerjenimi oblikami gibanja v naravi. Izrednega pomena je torej, da se organizirane športne aktivnosti v prihodnje ne omejujejo več. Seveda ob upoštevanju vseh priporočil za preprečevanje širjenja okužb,« so poudarili.Spomnili so, da je fakulteta za šport objavila izsledke longitudinalne raziskave o učinkih epidemije na fizično stanje otrok, v katerih je dokazala največji upad gibalne učinkovitosti slovenskih otrok in največji porast debelosti otrok od leta 1987. Podoben ali še večji upad gibalnih sposobnosti v sekciji pričakujejo tudi pri odraslih.

»Seveda pa imajo vsa ta dejstva veliko korelacijo z dolgoročno obremenitvijo zdravstvenega sistema in tudi manjšo produktivnostjo aktivnega prebivalstva, kar še dodatno slabi slovenski proračun,« so opozorili.
 
 

Več iz rubrike

aktualno

MAN zapira tovarno v Avstriji – ogroženih je 8000 delovnih mest

Sijaj in beda kapitalizma ... Ko skrbna nemška poslovna mati postane zlobna mačeha za avstrijske hčere.

aktualno

Hrvaška: Rimac razkril 200 milijonov evrov vredno arhitekturno čudo

Proizvajalec električnih vozil Rimac Automobili, je predstavil zasnovo svojega novega, najsodobnejšega doma na Hrvaškem.

aktualno

Kaj o koronski krizi pravijo izvršni direktorji vodilnih podjetij

Mastercard in raziskovalno podjetje Harvard Business Review Analytic Services razkrivata najboljše prakse na področju inovacij.

aktualno

Cene rastlinskih olj, mleka in mlečnih izdelkov, odneslo v višave

Cene hrane so marca zrasle že deseti zaporedni mesec in dosegle najvišjo raven v skoraj sedmih letih, ugotavlja Organizacija ZN za prehrano in kmetijstvo (FAO).

Komentarji: