Izklop dizelskih motorjev pred vplutjem v pristanišče

Sendo Liners bodo z januarjem 2020 v Amsterdam po morju vstopili z izklopljenimi motorji in tako manj onesnaževali okolje.
Fotografija: Amsterdamsko pristanišče želi aktivneje razvijati okolju prijaznejšo, čistejšo in bolj trajnostno prihodnost ladijskega prometa. Foto: Pixabay
Odpri galerijo
Amsterdamsko pristanišče želi aktivneje razvijati okolju prijaznejšo, čistejšo in bolj trajnostno prihodnost ladijskega prometa. Foto: Pixabay

Amsterdamsko pristanišče je s podjetjem Sendo Shipping doseglo dogovor, da bosta leta 2020 dve od tovornih ladij ob vplutju v amsterdamsko pristanišče ugasnili svoje motorje in vključili elektromotor. Tako želijo zmanjšati onesnaženost že tako preobremenjenih morskih poti v tem delu Evrope in aktivneje razvijati okolju prijaznejšo, čistejšo in bolj trajnostno prihodnost ladijskega prometa, piše oisair.net.

Sendo Liners so inovativne tovorne ladje na hibridni pogon, ki proizvajajo veliko manj škodljivih emisij, goriva in imajo več prostora za tovorne kontejnerje. Nizozemsko pristanišče si z njihovo uporabo prizadeva za zmanjšanje emisij, v prvi vrsti zaradi Pariškega sporazuma, pa tudi zaradi prihajajoče uredbe IMO, ki predvideva uveljavitev globalne meje žvepla v gorivu v višini 0,5 odstotka od 1. januarja 2020.


Obe plovili bosta začeli pluti v začetku leta 2020, z njunimi plovbami pa nameravajo prihranili 32 odstotkov pri porabi goriva in 40 odstotkov pri emisijah ogljikovega dioksida na prepeljani zabojnik.

Pri gradnji ladij Sendo Liners so proizvajalci upoštevali tudi možnost kasneje predelanih posameznih delov ladje, kar pomeni, da imajo modularno zasnovo. Prilagoditve je mogoče izvesti enostavno in hitro. Na primer, motor z dizelskim pogonom se brez težav odstrani in nadomesti s popolnoma električnim motorjem ali pogonom na vodik.

Več iz rubrike

aktualno

Od 345 milijonov, unovčenih za 13,5 milijona evrov turističnih bonov

Prebivalci Slovenije so doslej unovčili 100.000 turističnih bonov v skupni vrednosti 13,5 milijona evrov, je sporočila Finančna uprava RS (Furs).

aktualno

Novo stanovanje v Avstriji stane deset letnih plač

V mednarodni primerjavi so najemnine na Dunaju še vedno razmeroma nizke, kaže Deloittova študija.

aktualno

Nemška aplikacija »covid-19« že prvi dan s 6,5 milijona uporabnikov

Nemci so aplikacijo za sledenje stikom vpeljali že junija, zagon aplikacije pa je bil izredno uspešen; v le 24 urah jo je uporabljalo 7,8 odstotkov prebivalstva.

aktualno

Hude posledice za milenijce in generacijo Z

Deloittova raziskava razkriva »odporno generacijo«: covid-19 prinaša hude posledice za milenijce in generacijo Z, a ti v njej vidijo priložnost za razmislek in ukrepanje.

Komentarji: