Ikea odpira trgovino v Sloveniji

Švedski pohištveni velikan Ikea bo 25. februarja odprl svojo spletno trgovino v Sloveniji. Če bodo to dovoljevali epidemiološki ukrepi, bodo ta dan tudi fizično odprli trgovino v Ljubljani, so danes sporočili iz podjetja.
Fotografija: FOTO: Jože Suhadolnik, Delo
Odpri galerijo
FOTO: Jože Suhadolnik, Delo

Ikea bo v torek, 9. februarja, na spletnem naslovu www.ikea.si lansirala maloprodajno spletno mesto, kjer si bodo obiskovalci že lahko ogledali izdelke za opremo doma, s 25. februarjem pa jih bo mogoče tudi kupiti.

Skupaj s spletno trgovino bo švedski trgovec 25. februarja v Mariboru odprl tudi prevzemno mesto. Tam bodo kupci lahko po spletu naročeno blago prevzeli po znižanih cenah dostave.

FOTO: Jože Suhadolnik, Delo
FOTO: Jože Suhadolnik, Delo
Poslovanje družbe Ikea v Sloveniji bo, kot zagotavljajo, ne glede na to, ali se bo začelo v fizični ali spletni obliki, organizirano v skladu s strogimi zaščitnimi ukrepi družbe ter z vladnimi zahtevami in smernicami. Mednje sodijo tudi obvezno nošenje maske, preverjanje telesne temperature, pogosto razkuževanje prostorov ter zagotavljanje spoštovanja varnostne razdalje.

Ikea je sprva odprtje trgovine v Ljubljani napovedovala že za konec leta 2020, a je načrte prekrižala epidemija covida-19. Septembra lani je objavila tudi razpise za več kot 300 delovnih mest v trgovini.

Trgovina, ki stoji v nakupovalnem središču BTC City v Ljubljani, je prva Ikeina trgovina v Sloveniji. Obsega več kot 31.000 kvadratnih metrov, v ponudbi pa je okoli 9500 izdelkov.

Vizija trajnosti


Na spletni strani Svetovnega gospodarskega foruma je bil objavljen intervju z Jesperjem Brodinom, predsednikom uprave Ingka Group, ki se je Ikei pridružil leta 1995 kot vodja nabave.

Ingka je družba, ki ima v lasti približno 400 trgovin Ikea po vsem svetu; od tega 45 nakupovalnih centrov, ki se nahajajo v 15 državah. Del podjetja je tudi investicijski oddelek, ki se prednostno ukvarja z obnovljivo energijo in krožnim gospodarstvom.
Brodin je dejal, da bi si morali prizadevati, da podnebne izzive rešujemo zdaj in jih ne prenašamo na naslednje generacije. Pri Ikei so razvili načrt, kako trajnostno delovanje vključiti v vse vidike poslovanja.

FOTO: Jože Suhadolnik, Delo
FOTO: Jože Suhadolnik, Delo
Brodin je v intervjuju povedal, da je vprašanje trajnostne rabe okolja pri njih bistvenega pomena. Vedo, da so te tematike pomembne tudi za njihove stranke, saj so z njimi v stalnem kontaktu. Rešitve v dobro okolja se tako trudijo vpeljati v vse segmente poslovnega modela.

Brodin je še dejal, da številna podjetja zmotno mislijo, da je vpeljava okoljskih tematik v poslovanje draga. Pravi pa, da je ob ustrezni organizaciji ravno nasprotno. Pri Ikei so se odločili za vključevanje okoljskih tematik v vse segmente delovanja; od gozda, industrije, prometa pa do maloprodaje. Poslužujejo se rabe obnovljivih virov energije, kot sta vetrna in sončna energija. Njihov načrt je, da bodo do leta 2025 vse dostave pohištva Ikea izvajali z električnimi vozili.Trenutno se usmerjajo tudi na prodajo rabljenega pohištva. Zanimanje s strani kupcev je izjemno. V trgovinah so poseben oddelek namenili izmenjavi rabljenih izdelkov. Stranke lahko tam pustijo odrabljeno pohištvo ali pa si priskrbijo novo. S tem se trudijo izdelkom zagotoviti ponovno uporabo.

Brodin nadaljuje, da si je Ikea kot cilj zastavila, da do leta 2030 postanejo podnebno pozitivni. Za to si prizadevajo tako z dejavnostmi na ravni podjetja, kot na ravni celotne vrednostne verige. Ena izmed tovrstnih rešitev je povezava s podjetjem, ki iz odrabljenih vzmetnic izdeluje nove.

Po Brodinovih besedah, se je treba usmeriti k trajnostni potrošnji. Pri Ikei so se tega lotili na način, da izdelujejo pohištvene elemente, ki jih je možno razstaviti in znova sestaviti, ne da bi pri tem nastala škoda za kakovost izdelka. Izdelek je tako že v začetku pripravljen za nadaljnjo rabo in recikliranje.
 

Več iz rubrike