Hrvaška zadovoljna z letošnjo turistično sezono

Letošnja poletna sezona je bila za Hrvaško ugodna. Prav tako se lahko pohvalijo z odlično gospodarsko rastjo nasploh.
Fotografija: Foto: Piano Brane
Odpri galerijo
Foto: Piano Brane

Pomemben del hrvaškega bruto domačega proizvoda predstavlja prav turizem. Hrvaška je zaradi široke ponudbe slikovitih plaž za turiste zanimiva predvsem v poletnem času, ko se na ta račun v državno blagajno prelije največ denarja. Medtem ko je bila lanskoletna poletna sezona za našo južno sosedo precej slaba, se je trend letos obrnil na bolje, poročajo pri Total Croatia News.
image_alt
V polovici izdelkov za ličenje našli nevarne kemikalije

Glede na enako obdobje v letu 2019 je bilo do sedaj zabeleženih 74 odstotkov turističnih nočitev. Višina ustvarjenih prihodkov iz turizma kaže še na nekoliko boljše stanje. Ustvarjenih je bilo 79 odstotkov prihodkov glede na dve leti prej, je povedala Nikolina Brnjac, ministrica za turizem in šport. Poudarja pa, da je še prezgodaj za bolj konkretne zaključke.
 
Točno vrednost prihodkov od turistične panoge lahko pričakujemo po objavi poročila Hrvaške narodne banke. Ta bo podatke o skupni porabi tujih obiskovalcev za tretje četrtletje leta 2021 predvidoma podala ob koncu leta.
 

Za turizem še posebej ugoden avgust

 
Zaenkrat podatki, zbrani s sistemom e-obiskovalec, kažejo, da je Hrvaška letos v dosedanjem času gostila 9,8 milijona obiskovalcev, ki so ustvarili 61,3 milijona nočitev. Glede na leto 2019 je Hrvaško tako obiskalo 64 odstotkov obiskovalcev.
 
Foto: Mohammed Barzinje / Getty Images
Foto: Mohammed Barzinje / Getty Images

Še posebej dober mesec je bil avgust, ko se je na Hrvaškem nahajalo 3,4 milijona obiskovalcev, ustvarjenih pa je bilo 24,1 milijona nočitev. Glede na avgust izpred dveh let je bilo tako doseženih kar 87 odstotkov obiskovalcev in 92 odstotkov nočitev. Vrednost fiskalnih prejemkov je bila letos višja kot pred dvema letoma.
 
Brnjaceva je dodala, da tudi število rezervacij za preostanek leta zbuja optimizem. Hkrati je poudarila, da si želijo ohraniti status sredozemske države z najugodnejšimi epidemiološkimi razmerami.
 

V drugem četrtletju največja rast BDP-ja doslej

 
Glede na podatke hrvaškega statističnega urada je država rekordno gospodarsko rast dosegala še pred začetkom poletne sezone. Njen bruto domači proizvod se je v drugem četrtletju na letni ravni povečal za kar 16,1 odstotka. Šlo naj bi za največjo rast obsega BDP v katerem od četrtletij, odkar se zbira tovrstne podatke.
 
image_alt
Kam na potovanje septembra?

Tako dober rezultat je posledica nizke osnove v lanskem letu in dobrega okrevanja države po pandemiji. Največ so h gospodarski rasti pripomogle naslednje dejavnosti: trgovina na drobno in debelo, prevoz in skladiščenje, nastanitev, priprava in strežba hrane ter predelovalna industrija. BDP naj bi se v drugem tromesečju okrepil predvsem zaradi rasti zasebne potrošnje ter izvoza blaga in storitev.
 

Več iz rubrike