Hrvaška: Pri menjavi kun v evre bo pomagala tudi vojska

Hrvaška centralna banka (HNB) je potrdila, da išče v sodelovanju s hrvaškim ministrstvom za obrambo ustrezen prostor za shranjevanje kun.
Fotografija: Hrvaška se na uvedbo evra pripravlja s 1. januarjem 2023. Foto: Shutterstock
Odpri galerijo
Hrvaška se na uvedbo evra pripravlja s 1. januarjem 2023. Foto: Shutterstock

Hrvaška centralna banka (HNB) je potrdila, da išče v sodelovanju s hrvaškim ministrstvom za obrambo ustrezen prostor, v katerem bodo lahko shranili in varovali kovance kun, ko jih bodo zamenjali z evri, poročajo v HNB.

Hrvaška se na uvedbo evra pripravlja s 1. januarjem 2023. Guverner HNB Boris Vujčić je za hrvaške medije povedal, da bo eden večjih izzivov pri menjavi kun z evri reševanje usode bankovcev in kovancev hrvaške valute. Poleg 1,1 milijarde kovancev bo treba poskrbeti tudi za približno pol milijarde bankovcev.
image_alt
Znaki, da je prišel čas za upokojitev

Vujčić je večkrat dejal, da je količina kovancev, ki jih bo treba zamenjati, prostorsko enaka velikosti 120 zagrebških tramvajev. Ti so dolgi 32 metrov, široki 2,3 metra in visoki 3,4 metra. Tehtajo 42 ton.
 

V prvi polovici naslednjega leta podpisana pogodba s hrvaškim ministrstvom za obrambo


V HNB pričakujejo, da bodo do konca prve polovice prihodnjega leta podpisali pogodbo s hrvaškim ministrstvom za obrambo o najemu prostorov v kateri izmed vojašnic. V sodelovanju s hrvaško vojsko bi tako poskrbeli za hrambo in varovanje kovancev, ki jih bo možno zamenjati še tri leta po uvedbi evra. Kasneje naj bi kovance demonetizirali z različnimi stroji ali pa stalili.
image_alt
Med obnovo stare graščine odkrili zaklad

Za bankovce kun ne predvidevajo roka za zamenjavo v evre. V HNB napovedujejo, da jih bodo uničevali sukcesivno pri njihovi zamenjavi z evri. V prvih šestih mesecih po uvedbi evra bo kune sicer možno zamenjati brez nadomestila v hrvaških bankah, podružnicah agencije za plačilni promet (Fina) in poštah, so še napovedali na spletni strani HNB.

Na Hrvaškem pričakujejo, da bodo sredi prihodnjega leta seznanjeni tudi z odločitvijo Bruslja, ali država izpolnjuje vse pogoje za uvedbo evra z začetkom leta 2023.

Več iz rubrike