Hrvaška nujno potrebuje 30.000 sezonskih delavcev

Velike čakalne vrste na izdajo delovnega dovoljenja povzročajo skrbi, kdo bo delal v začetku turistične sezone na Hrvaškem.
Fotografija: Hrvaška se sooča s pomanjkanjem turističnih delavcev. Foto: Foto: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Hrvaška se sooča s pomanjkanjem turističnih delavcev. Foto: Foto: Jure Eržen/Delo

Turistična sezona je tik pred vrati, Hrvaška pa se sooča z velikim pomanjkanjem sezonskih delavcev. Zataknilo naj bi se pri izdajanju delovnih dovoljenj za tujce.

image_alt
Istra med najboljšimi destinacijami za gurmane

Spletna aplikacija še ni obrodila sadov

Hrvaška je sicer prejšnji teden predstavila spletno aplikacijo za izdajanje delovnih dovoljenj, vendar za zdaj bistvenega napredka pri pospeševanju postopka ni zaznati. Po besedah poznavalcev je bila lansirana precej pozno, glede na to, da so se hotelirji na sezono začeli pripravljati že v začetku leta. Poleg tega pa je namenjena samo za tujce, ki bodo na Hrvaškem delali maksimalno tri mesece, ostale vloge pa je treba obravnavati fizično, navaja Jutarnji list.

Najbolj naj bi se zataknilo na nekaterih policijskih postajah, kjer fizično obdelujejo prošnje, vendar se zaradi pomanjkanja kadra postopek zavleče za dober mesec. Na pristojnem ministrstvu so za hrvaške medije zatrdili, da v zvezi s postopkom zaposlovanja tujcev dela približno 350 uradnikov vključno z vodilnim kadrom.

image_alt
Strah pred prihodnostjo razžira Slovence; med prazniki bomo doma

Največ težav z izdajo dovoljenj v obmorskih mestih, kjer je potreba največja

Največje pomanjkanje policijskega kadra je v obmorskih mestih. V Dubrovniško-neretvanski županiji se z upravnimi zadevami ukvarja 17 zaposlenih, v Splitsko-dalmatinski 35, za celotno Istrsko županijo, ki ima največjo potrebo po tujih delavcih, pa zadevo rešuje samo 27 zaposlenih.

Največ težav z izdajo dovoljenj naj bi imeli v Rovinju, kjer postopek traja šest tednov, medtem ko gre v Poreču veliko hitreje, izdaja dovoljenj traja namreč samo 10 dni.

V Rovinju se na izdajo delovnih dovoljenj čaka najdlje. Foto: DENIS LOVROVIC/AFP
V Rovinju se na izdajo delovnih dovoljenj čaka najdlje. Foto: DENIS LOVROVIC/AFP

Kot še navaja Jutarnji list, hotelska veriga Aminess ocenjuje, da bodo v špici sezone tuji delavci predstavljali približno 20 odstotkov celotnega števila zaposlenih.

»Zadovoljni smo z napredkom v zvezi s spletnimi prijavami, vendar je naša težava dejstvo, da to velja za delavce do največ 90 dni, medtem ko je treba za druge delavce papirje urejati fizično in vemo, da večino potrebujemo delavce za več kot tri mesece. Vsekakor bi moral biti celoten proces veliko bolj fleksibilen, saj bodo delodajalci v turizmu letos pogosto sprejemali odločitve v zadnjem trenutku, kar pomeni, da potrebujemo hiter odziv,« je dejal direktor Hrvaškega turističnega društva Veljko Ostojić.

Direktiva evropske unije sicer določa, da lahko delavci opravljajo sezonsko delo do devet mesecev, vendar se je Hrvaška prostovoljno odločila, da to obdobje skrajša, še navaja Jutarnji list.

image_alt
Machu Picchu: skrivnosti starodavnega inkovskega mesta na vrhu gore

Več iz rubrike