HUT: Hrvaška je najvarnejša turistična destinacija v Sredozemlju

Analiza Hrvaške turistične zveze (HUT) je pokazala, da je Hrvaška iz vidika prometa najvarnejša turistična destinacija.
Fotografija: Hrvaška je najvarnejša turistična destinacija. Foto: Foto: Jure Eržen/Delo
Odpri galerijo
Hrvaška je najvarnejša turistična destinacija. Foto: Foto: Jure Eržen/Delo

Hrvaška je glede na analizo Hrvaške turistične zveze, najvarnejša turistična destinacija v Sredozemlju. Od začetka leta je doseženih blizu 70 odstotkov rezultatov iz rekordnega leta 2019, medtem ko je Grčija na približno 60 odstotkih, Italija na okoli 50 odstotkih, Španija pa se bori z minusom, vendar podatki za konec sezone še niso znani, poroča Poslovni dnevnik.
image_alt
Hrvaška: nadaljnji ukrepi lahko povzročijo kolaps gostinskega sektorja

Dobri rezultati posledica odličnih epidemioloških priprav


Direktor Hrvaške turistične zveze Veljko Ostojić je prepričan, da so dosedanji dobri rezultati posledica odličnih priprav v tej sezoni in nenehno visoke odgovornosti za kakovostno epidemiološko stanje vseh - turističnih delavcev, vlade, civilne zaščite in zdravstvenega sistema - od katerih je turistična sezona najbolj odvisna.
Rovinj je letos najbolj priljubljena hrvaška turistična destinacija. Foto: Ekaterina_Polischuk/Getty Images/iStockphoto
Rovinj je letos najbolj priljubljena hrvaška turistična destinacija. Foto: Ekaterina_Polischuk/Getty Images/iStockphoto

»Naša skupna naloga je, da čim dlje ohranimo privlačno turistično epidemiološko stanje, saj imamo poleg odlične glavne sezone lahko tudi dolgo posezono,«pravi Ostojić.

Julija je hrvaška v primerjavi z rekordnim letom 2019 zabeležila 80 odstotkov prihodov turistov in 81 odstotkov prenočitev turistov, avgust pa je prinesel še boljše številke. Številne domače destinacije namreč v prvih desetih dneh avgusta beležijo turistične rezultate, ki celo presegajo rezultate rekordnega leta 2019. Zavod za turizem Rovinj je potrdil, da avgusta dnevno dosegajo do dva odstotka višje turistične rezultate v primerjavi z istim dnem leta 2019, pišejo lokalni mediji.
image_alt
Hrvaška: zvesti turisti rešili sezono

HUT je primerjal razmerje med doseženimi kazalniki fizičnega turizma od začetka leta in v zadnjem poletnem mesecu, za katerega so bili objavljeni podatki, ter glede na rezultat iz leta 2019 za Hrvaško, Španijo, Italijo in Grčijo.
 

Španija v minusu


Italija je tako od začetka leta do konca julija ustvarila 49,3 odstotka prenočitev v primerjavi z letom 2019 (kjer je bilo število domačih gostov nižje za 28,4 odstotka, tujcev pa za 71 odstotkov manj). Boljši rezultat je bil dosežen julija, mesec pa se je končal z 12,4-odstotnim zaostankom prihodov turistov v primerjavi z julijem 2019. Torej je imela Italija močnejše številke kot Hrvaška v primerjavi s časom pred pandemijo covida-19, poročajo hrvaški mediji.
Letos zabeleženih več turistov kot prejšnja leta. Foto: Tomi Lombar/Delo
Letos zabeleženih več turistov kot prejšnja leta. Foto: Tomi Lombar/Delo

Grčija je imela od začetka leta do konca julija 58 odstotkov turističnih prenočitev v primerjavi z letom 2019. Boljši rezultat je bil dosežen julija in mesec se je končal pri 66 odstotkih iz leta 2019.

Po drugi strani pa je Španija že dolgo v rdeči coni in naj bi, po poročanju medijev, imela najslabši rezultat od vseh, vendar so podatki znani le za prvo polovico leta. Od začetka leta do konca junija je Španijo obiskalo 5,4 milijona turistov, kar je za 50 odstotkov manj kot že tako slabo leto 2020.
image_alt
Havaji se spopadajo z neobvladljivim navalom turistov

Kar zadeva prenočitev turistov, je bil v primerjavi z letom 2020 14-odstotni minus, kar je 74 odstotkov manj v primerjavi s časom pred pandemijo.

Več iz rubrike