Hrvaška: 11.000 natakarjev zapustilo sektor; sezona pod vprašajem
Hrvaška gostinska industrija je med trajajočo pandemijo covida-19 utrpela neznosno škodo. A ni še konec. Naslednji udarec prihaja s strani osebja.
Odpri galerijo
Kot je poročal Poslovni Dnevnik, je več kot 11.000 natakarjev iz celotne Republike Hrvaške zaradi pandemije ter občasnih zapor zapustilo svoja delovna mesta in svoj sektor. Velijo nekdanjih natakarjev se je podalo v nekoliko ekonomsko varnejšo gradbeno industrijo, drugi so odšli v tujino, nekateri pa so si zagotovili mesto drugje.
Medtem ko naj bi hrvaško gostinstvo v tem letnem času – pred prihajajočo turistično sezono – praviloma bučalo od oglasov in zaposlovanja kadra za sezonsko delo, postaja vse bolj očitno, da prav to predstavlja velik problem pred letošnjo, še vprašljivo turistično sezono. Po besedah Vedrana Jakominića, člana odbora za gostinstvo Združenja glas podjetnikov (UGP) in lastnika King's Caffe, je pred pandemijo v sektorju delalo približno 40.000 ljudi.
»Ta številka je bila zmanjšana za 50 odstotkov. Številni natakarji, kuharji in pomožno osebje so izgubili službo. Natančno število [tistih, ki so ostali v sektorju] bomo imeli šele to jesen. Zombi podjetij, ki svojim delavcem zagotavljajo le državne ugodnosti in nič drugega, je zdaj na Hrvaškem ogromno. V najboljšem primeru, torej če bosta sezona in konec leta zelo plodna, pričakujem, da bo na nogah ostalo približno 60 odstotkov trenutno delujočih gostinskih obratov,« je za Lider opozoril Jakominić.
Enako pravijo iz Nacionalnega združenja gostincev. Veliko povpraševanje po natakarjih se je pojavilo, ker jih je ogromno v času pandemije, na različnih točkah, zapustilo sektor.
Po podatkih omenjenega Združenja je pred prihodom poletne turistične sezone trenutno iskanih približno 5000 natakarjev, sektor pa jih je zapustilo več kot 11.000, kar predstavlja prek 20 odstotkov celotnega števila zaposlenih v gostinstvu.
Medtem ko naj bi hrvaško gostinstvo v tem letnem času – pred prihajajočo turistično sezono – praviloma bučalo od oglasov in zaposlovanja kadra za sezonsko delo, postaja vse bolj očitno, da prav to predstavlja velik problem pred letošnjo, še vprašljivo turistično sezono. Po besedah Vedrana Jakominića, člana odbora za gostinstvo Združenja glas podjetnikov (UGP) in lastnika King's Caffe, je pred pandemijo v sektorju delalo približno 40.000 ljudi.
»Ta številka je bila zmanjšana za 50 odstotkov. Številni natakarji, kuharji in pomožno osebje so izgubili službo. Natančno število [tistih, ki so ostali v sektorju] bomo imeli šele to jesen. Zombi podjetij, ki svojim delavcem zagotavljajo le državne ugodnosti in nič drugega, je zdaj na Hrvaškem ogromno. V najboljšem primeru, torej če bosta sezona in konec leta zelo plodna, pričakujem, da bo na nogah ostalo približno 60 odstotkov trenutno delujočih gostinskih obratov,« je za Lider opozoril Jakominić.
Enako pravijo iz Nacionalnega združenja gostincev. Veliko povpraševanje po natakarjih se je pojavilo, ker jih je ogromno v času pandemije, na različnih točkah, zapustilo sektor.
Po podatkih omenjenega Združenja je pred prihodom poletne turistične sezone trenutno iskanih približno 5000 natakarjev, sektor pa jih je zapustilo več kot 11.000, kar predstavlja prek 20 odstotkov celotnega števila zaposlenih v gostinstvu.
Več iz rubrike
Zgodba avtomobilskega dobavitelja v postopku transformacije
Zapleten proces prehajanja iz klasičnih montažnih postopkov v nove proizvodne procese
Razbijamo mite: kako resnično voditi finance podjetja
Ste podjetnik, ki skrbi za finance v podjetju? Če vas zanima, kako do finančne varnosti in uspešnosti, se prijavite na brezplačni webinar Bilance niso finance.