GZS: Gospodarstvo si ponovne zaustavitve ne more in ne sme privoščiti

Pri GZS Vlado RS pozivajo, da takoj po enotedenskem obdobju, za katerega je uvedla delno zaustavitev, te najostrejše ukrepe ponovno odpravi.
Fotografija: Bolj zaostreni kot so ukrepi, večjo grožnjo pomenijo za izgubo poslov zaradi neizpolnjevanja pogodbenih obveznosti, za delovanje in obstoj prenekaterega podjetja, posledično pa za izgubo delovnih mest. FOTO:Eržen Jure
Odpri galerijo
Bolj zaostreni kot so ukrepi, večjo grožnjo pomenijo za izgubo poslov zaradi neizpolnjevanja pogodbenih obveznosti, za delovanje in obstoj prenekaterega podjetja, posledično pa za izgubo delovnih mest. FOTO:Eržen Jure

V času prvega vala bolezni covid-19 smo v Sloveniji izgubili 11.000 delovnih mest, čeprav je vlada s protikoronskimi zakonodajnimi paketi negativne gospodarske posledice nekoliko ublažila. Na roko pa so nam šli tudi ukrepi spodbujanja gospodarstva v naših izvoznih partnericah. Sedaj smo že drugič letos sredi razglašene epidemije in vse ostrejših omejitvenih ukrepov, ki začasno - za enkrat sicer za teden dni - zajema tudi delnozaustavitev javnega življenja in s tem gospodarstva.
 
Pri Gospodarski zbornici Slovenije (GZS) opozarjajo, da si gospodarstvo, s tem pa tudi celotna Slovenija, ponovne zaustavitve kot smo ji bili priča spomladi, ne more in ne sme privoščiti. Negativne posledice tedanjega »lockdowna« se čutijo še danes.
 
Bolj zaostreni kot so ukrepi, večjo grožnjo pomenijo za izgubo poslov zaradi neizpolnjevanja pogodbenih obveznosti, za delovanje in obstoj prenekaterega podjetja, posledično pa za izgubo delovnih mest. A za številkami stojijo ljudje in njihove življenjske zgodbe. Brez zaposlenih ni podjetij. Zato je vredno v ohranitev njihovih delovnih mest vložiti vse napore. Tudi z izjemno skrbnostjo in odgovornim ravnanjem, ki v razmerah epidemije omogočajo, da gospodarske dejavnosti ostanejo odprte.
 

Spomladi so podjetja uspešno zavrla širjenje koronavirusa znotraj delovnih okoljih. Kljub mnogim vdorom okužbe jim bo uspelo tudi sedaj, saj so bolje pripravljena - s preventivnimi varnostnimi ukrepi, z delom od doma, kjer je to mogoče, z opredelitvijo protokolov za primer okužbe enega ali več zaposlenih, z uporabo ustrezne opreme in zaščitnih pripomočkov – vse s ciljem ohranitve poslovanja ob hkratnem zagotavljanju zdravja, na dolgi rok pa tudi varnost zaposlenih.

Gospodarstvu tudi hitro spreminjanje odlokov, ki posegajo v poslovanje njihovih dejavnosti, povzroča veliko dodatne negotovosti. Pri GZS tako pozivajo Vlado RS, da takoj po enotedenskem obdobju, za katerega je uvedla delno zaustavitev, te najostrejše ukrepe ponovno odpravi. Pri vsakem novem ukrepu pa naj oceni potencialno škodo za gospodarstvo.
 
»To je najboljši recept, da se zdravstvena kriza ne bi prelila tudi v globoko ekonomsko in socialno krizo,« so mnenja na GZS.

<strong>»</strong>Potrebno je izboljšati likvidnostno shemo, zamrzniti dvig minimalne plače, olajšati zagon investicij v podjetjih, omogočiti pozavarovanje terjatev v Sloveniji, pomagati z ukrepi najbolj prizadetim podjetjem …,« poudarj
»Potrebno je izboljšati likvidnostno shemo, zamrzniti dvig minimalne plače, olajšati zagon investicij v podjetjih, omogočiti pozavarovanje terjatev v Sloveniji, pomagati z ukrepi najbolj prizadetim podjetjem …,« poudarj
Gospodarstvo med drugim zagotavlja nemoteno oskrbo prebivalstva, pa tudi ohranitev obsega davčnih prilivov, ki napajajo šolstvo, zdravstvo, policijo in številne druge javne storitve. Če se ti zmanjšajo, bo neposredno ogroženo tudi delovanje države, opozarjajo. Za letošnje leto pri Analitiki GZS ocenjujejo negativno gospodarsko rast v višini med 6 in 7 odstotki.
 
Ob tem izpostavljajo nujnost, da Vlada potem, ko je v veljavo stopil težko pričakovani PKP5, ki prinaša podaljšanje nekaterih za gospodarstvo zelo koristnih ukrepov, čim prej pristopi k pripravi šestega protikoronskega zakonodajnega paketa
 
»Potrebno je izboljšati likvidnostno shemo, zamrzniti dvig minimalne plače, olajšati zagon investicij v podjetjih, omogočiti pozavarovanje terjatev v Sloveniji, pomagati z ukrepi najbolj prizadetim podjetjem …,« poudarjajo na GZS.

Z namenom informiranja podjetij in promocije preventivnih ukrepov na GZS v zadnjih mesecih tesno sodelujejo z NIJZ, Kliničnim inštitutom za medicino dela, prometa in športa ter Ministrstvom za zdravje. Delodajalcem so tako sedaj na voljo številni koristni napotki v obliki dokumentov, video prispevkov dobrih praks, webinarja ipd., kako preprečevati nevarnost covid-19 v delovnem okolju.
 
Več informacij je med drugim na posebni spletni strani GZS – Poslovne informacije v času koronavirusa, kjer lahko podjetja najdejo tudi aktualne informacije glede ukrepov na področju delovnopravne zakonodaje, financ in likvidnosti, pa tudi splošne poslovne informacije, vključno z veljavnimi omejitvami.
 

Več iz rubrike