Grčija zagnala solarni park, ki bo oskrboval 75.000 gospodinjstev

Največji solarni park v Evropi prinaša korist zaradi zmanjšanja uvoza zemeljskega plina ocenjeno na 80-100 milijonov evrov na leto.
Fotografija: V Grčiji je nastal največji solarni park v Evropi, ki bo z električno energijo oskrboval 75.000 gospodinjstev. Foto: Reuters
Odpri galerijo
V Grčiji je nastal največji solarni park v Evropi, ki bo z električno energijo oskrboval 75.000 gospodinjstev. Foto: Reuters

Grški premier Kyriakos Mitsotakis je uradno odprl največji solarni park v Evropi v vrednosti 130 milijonov evrov. Največji sistem z bifacialnimi sončnimi paneli naj bi proizvedel 350 gigavatnih ur električne energije, ki bo oskrbovala 75.000 gospodinjstev.

image_alt
V Kaliforniji sušo premagujejo s solarnimi paneli nad vodnimi kanali

Mitsotakis je ob otvoritvi povedal, da projekt odraža nacionalne cilje za čisto energijo sonca, vetra in vode. Obljubil je, da bo pospešil izdajanje dovoljenj za projekte iz obnovljivih virov energije, saj želi država zmanjšati onesnaževanje in uvoz dragih fosilnih goriv. Prav tako naj bi izdana tudi dovoljenja za gradnjo velikih vetrnih parkov na morju. Grčija je po podatkih statističnega urada Evropske unije za leto 2020 presegla cilj za izkoriščanje obnovljivih virov energije za 21,7 odstotka in namerava to številko povečati na 35 odstotkov do leta 2030, navajajo Euro News.

Korist zaradi zmanjšanja uvoza zemeljskega plina je ocenjena na 80-100 milijonov evrov na leto

Solarni park v severnem grškem mestu Kozani je zgradila največja grška rafinerija nafte, Hellenic Petroleum, ki naj bi bila v fazi preoblikovanja v podjetje z obnovljivimi viri energije. 

Solarni park je v Grčiji zgradila največja grška rafinerija nafte, Hellenic Petroleum. Foto: Reuters
Solarni park je v Grčiji zgradila največja grška rafinerija nafte, Hellenic Petroleum. Foto: Reuters

Po besedah generalnega direktorja Hellenic Petroleum, Andreasa Siamisisa, je skupna korist od zmanjšanja uvoza zemeljskega plina zaradi novega solarnega parka v Kozani ocenjena na 80-100 milijonov evrov letno. Park bo zagotovil tudi dohodek za lokalno samoupravo, gospodinjstva in podjetja v višini 600.000 evrov na leto. Cilj je tudi znižanje stroškov energije na državni ravni, saj bo cena po kateri bo računana energija, določena na 57,72 evra na megavatno uro za naslednjih 20 let.

image_alt
Sončni paneli: njihove dele lahko recikliramo in ponovno uporabimo

Bifacialni sončni paneli postajajo vse bolj priljubljeni

Bifacialni sončni paneli so bili razviti v 70-letih prejšnjega stoletja. Zaradi visokih proizvodnih stroškov prej niso prišli toliko v ospredje, toda ker bifacialna tehnologija napreduje, postajajo vse bolj priljubljeni. Tehnologija dvofaznih sončnih celic je bolj trpežna ter primernejša za industrijsko proizvodnjo.

Bifacialni sončni paneli zbirajo svetlobo na obeh straneh in lahko proizvedejo za tretjino več energije kot enostranske sončne celice. EnergySage pojasnjuje, da imajo bifacialne plošče večjo površino za vpijanje sončne svetlobe, kar je učinkovitejše od tradicionalnih plošč. Če so bifacialni moduli postavljeni navpično, lahko zajamejo energijo ob dveh sončnih konicah: sončnem vzhodu in sončnem zahodu. Navpično postavljene so tudi bolj odporne na različne vremenske razmere.

image_alt
Podjetje Tehnix prejelo nagrado za hrvaško inovacijo leta

Več iz rubrike