Gospodarska rast se bo letos prepolovila

Umar je lani jeseni za letos napovedoval še triodstotno krepitev gospodarske dejavnosti.
Fotografija: ...
Odpri galerijo
...

Ljubljana - Urad RS za makroekonomske analize in razvoj (Umar) je napoved gospodarske rasti za letos prepolovil, je na zaslišanju pred člani odbora DZ za gospodarstvo danes povedal gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Do zdaj je Umar napovedoval triodstotno krepitev gospodarstva.

Vlada Marjana Šarca, ki opravlja tekoče posle, se bo s spomladansko napovedjo seznanila danes na predvidoma zadnji seji pred predajo žezla novi vladi pod vodstvom Janeza Janše. Umar jo bo nato predstavil tudi javnosti.

Umar je lani jeseni za letos napovedoval še triodstotno krepitev gospodarske dejavnosti. A po tistem, ko je prva ocena statističnega urada o lanski rasti - ta je dosegla 2,4 odstotka - zaostala za Umarjevo napovedjo o 2,8-odstotni krepitvi BDP, je bilo kljub nekaterim bolj pozitivnim signalom na samem začetku 2020 v vsakem primeru pričakovati vsaj rahel popravek navzdol.V gospodarske razmere pa je nato povsem novo dinamiko vnesel izbruh novega koronavirusa, ki že vpliva na gospodarstvo, njegovi učinki pa bi se lahko v prihodnjih dneh in tednih le še stopnjevali.

V Umarju so ob konec februarja objavljenih podatkih statistikov poudarili, da se je s širitvijo koronavirusa močno povečala negotovost glede gospodarskih gibanj v prihodnjih mesecih. "Dlje kot bi epidemija trajala, večji bi bili učinki," je takrat med drugim pojasnila direktorica urada Maja Bednaš.

Umarjevo spomladansko napoved tako skoraj gotovo spremljajo tudi velika tveganja, še bistveno večja kot že sicer v zadnjem obdobju, najnovejše ocene pa bodo tudi pomembno vodilo novi vladi pri snovanju ekonomske in javnofinančne politike. Prva naloga novega finančnega ministra Andreja Širclja bo tako rebalans proračuna, kar je tudi sam povedal na sredinem zaslišanju pred člani parlamentarnega odbora za finance in monetarno politiko.

Počivalšek negativen na korono

Počivalšek pa je na začetku današnjega zaslišanja, z očitno hrapavim glasom, poslancem najprej pokazal negativni test na korona virus, ki ga je opravil dan prej v bolnišnici Celje.

Ukrepe za pomoč gospodarstvu zaradi posledic širjenja novega koronavirusa, trenutno napovedane v vrednosti skoraj milijardo evrov, bo zaradi slabšanja situacije treba dopolniti, je nato na predstavitvi dejal Zdravko Počivalšek. Ključno je ohraniti delovna mesta, je poudaril.

Minister razmere na trgu spremlja s posebno skupino sodelavcev. "Razmere so krizne, delamo hitro in sproti rešujemo nastale težave. Podjetja lahko računajo na pomoč države," je na odboru DZ za gospodarstvo zagotovil Počivalšek, ki bo, če bo DZ potrdil vladno ekipo, tretji zaporedni mandat na čelu ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo.

"Naše aktivnosti so prvenstveno usmerjene v to, da ohranimo delovna mesta. Sicer bomo imeli strahovite težave. Nekaj smo se naučili v krizi po letu 2008," je dejal Počivalšek. Gre za zelo kočljivo obdobje za slovensko gospodarstvo, ki 85 odstotkov ustvarjenega izvozi. Tako minister težave pričakuje v izvoznem delu, v logistiki in v turizmu.

Zaradi eskalacije težav, kot je dejal, bo treba ta teden potrjeni sveženj ukrepov še dopolniti. Predlagan je zakon o subvencioniranju čakanja na delo, ki pa ne vključuje samostojnih podjetnikov, zato je minister napovedal rešitve tudi zanje. Na tleh so med drugim predvsem majhne turistične agencije, zato ministrstvo išče takojšnje ukrepe tudi zanje.

Glavnino paketa predstavljajo ukrepi SID banke, ki bo v štirih tednih pripravila ukrepe v okviru programov neposrednega financiranja in financiranja v okviru posojilnih skladov ter programov, ki se izvajajo prek bank. Ugodne kredite, garancije, subvencioniranje obrestne mere in nepovratna sredstva bosta zagotavljala tudi podjetniški sklad in regionalni razvojni sklad, Spirit in STO bosta povrnila stroške promocije podjetij za aktivnosti, ki ne bodo izvedene na trgu. Ministrstvo bo okrepilo ukrep pomoči podjetjem v težavah, mogoča sta odlog plačila davkov ali obročno odplačevanje.

Počivalšek je v predstavitvi sicer poudaril pomen gospodarstva za celotno državo in njene sisteme. "Gospodarstvo je naravni zaveznik vseh razvojnih načrtov države, je druga stran kovanca, na katerem so na eni strani javno zdravstvo, javno šolstvo in drugi sistemi," je dejal.

Država mora gospodarstvu prisluhniti in tudi znati predvideti njegove potrebe, pri čemer pa morajo biti rešitve sprejemljive za vse deležnike. Izpostavil je pomen socialnega dialoga in poudaril, da morajo biti strukturne spremembe usklajene med vsemi socialnimi partnerji.

Poleg socialnega dialoga je med cilji na podlagi koalicijske pogodbe navedel tudi trajnostni razvoj in pri tem predvsem iskanje ravnovesja med gospodarstvom, družbo in okoljem. Nadaljeval bo z ustvarjanjem konkurenčnega poslovnega okolja, pri čemer je pomembno, da je to stabilno, predvidljivo, hkrati pa mora omogočiti hiter odziv na spremembe.

V zvezi s tem bo pomembna debirokratizacija oz. poenostavitev zakonodajnega okolja, ki da je prenormirano. Med cilji pa je tudi decentralizacija države in skladnejši regionalni razvoj.

Minister je izpostavil pomen podpore raziskavam in razvoju. Tako je pomembno, da se je ohranila olajšava za vlaganje v raziskave in razvoj, prizadeval pa so bo tudi za to, da se povečajo proračunska sredstva za podporo tovrstni dejavnosti podjetij. Meni, da bi morali izdatki države za raziskave in razvoj znašati vsaj en odstotek BDP.

Med drugim je napovedal prenovo zakona o varstvu potrošnikov, ki bo med drugim posodobljen z vsebino evropskih direktiv, nadaljevanje priprave sedaj degradiranih območij za domače in tuje investicije, nadaljevanje podpore lesnopredelovalni industriji, investicijam v turizmu. Verjetno zmanjšan obseg razpoložljivih evropskih sredstev v naslednji finančni perspektivi bo treba nadomestiti z bolj učinkovito uporabo sredstev, ki bodo na voljo, je dejal.

Pri predsedovanju Svetu EU, pri katerem bo Slovenija v trojki s Portugalsko in Nemčijo, bodo v ospredju spodbujanje kreativne industrije, prehod v nizkoogljično družbo in zeleno gospodarstvo, družba 5.0, krepitev digitalizacije in trajnostni turizem. Pri tem je Počivalšek izpostavil pomen tesnejšega sodelovanja z najpomembnejšo gospodarsko partnerico Nemčijo, ki se bo po njegovem mnenju nadaljevalo tudi po predsedovanju.
 

Več iz rubrike