Šircelj: Vse kaže, da gre tako svet kot Evropa v recesijo

Na javne finance bodo močno vplivale posledice korona virusa. Fiskalnega pravila se v izjemnih primerih ni potrebno držati.
Fotografija: Kandidat za ministra za finance Andrej ŠŠircelj. FOTO: Blaž Samec
Odpri galerijo
Kandidat za ministra za finance Andrej ŠŠircelj. FOTO: Blaž Samec

Na včerajšnjem zaslišanju kandidata za finančnega ministra Andreja Širclja je bilo veliko poudarka na tem, kako bodo posledice virusa COVINT-19, ki ne izbira držav in vlad, kot se je izrazil bodoči minister, vplivale na javno finančno stanje države.
 
Kot je poudaril Šircelj proračun, četudi stabilen in s presežkom, ne vključuje posledic virusa. Njegova prva naloga bo tako pripraviti ocene o stroških. "Naša soseda Italija je četrta največja ekonomija v evro območju, virus pa je povzročil ekonomski šok, tako na strani ponudbe kot na strani povpraševanja. Vpliv bo imel vpliv na industrijo, storitveno dejavnost ... Vse kaže, da gre tako svet kot Evropa v recesijo. Vsaj za nekaj kvartalov, odvisno od tega kako hitro bomo lahko omejili virus."


 
Šircelj je izrazil pričakovanje, da bo na današnji seji Svet guvernerjev Evropske centralne banke povišal negativno obrestno mero, ki je sedaj, minus 0,5 odstotka, na minus 0,7, morda celo do minus 1 odstotka. "To pomeni, da se bodo sprostila finančna sredstva in bo dan impulz bankam, da več denarja investirajo, ker sicer morajo plačevati obresti centralni banki, če jim denar leži v trezorju.
 
Glede 24. mesečnega obročnega plačevanja davkov je bodoči minister pojasnil: "Ta ukrep je že v veljavi, a je nekoliko administrativno zapleten. Če plačnik davka zamudi en obrok, pa četudi en dan, mora potem plačat vse naslednje obroke takoj. Če bom potrjen kot minister za finance, bom to zelo hitro spremenil, a seveda tako da bom zagotovil garancije za plačilo davka, da se ne bi tista, približno milijarda evrov, neplačanih davkov povečevala."
 
Dejal je tudi, da bo takoj zagotovil denar za nakup nujne zdravstvene opreme, z nakupom, katere smo že zelo pozni, zaradi česar da se cena vsak dan povečuje, saj po njej povprašuje več sto držav.
 
Glede spoštovanja fiskalnega pravila je dejal, da ga bo upošteval, a da ima zakon o fiskalnem pravilu tudi izjemo. "V 12. členu ima merila za določitev izjemnih okoliščin. V 2. točki prvega odstavka nastopijo izjemne okoliščine v primeru neobičajnega dogodka na katerega ni mogoče vplivati in ima pomembne posledice za finančno stanje sektorja države. V primeru epidemije lahko koristimo ta člen.
 
Glede ustanovitve demografskega sklada je dejal, da bo on nanj zagovarjal prenos popolnoma vsega državnega premoženja. "Na upokojence smo v preteklosti nekoliko pozabili. Demografija gre v smer, ki ni ugodna. Prebivalstvo se stara. Bismarckov sistem, ki ga danes na področju pokojnin imamo, verjetno ne bo mogel delovati ob teh demografskih trendih brez dodatnih finančnih injekcij. Vse družbe tudi najmanjše in največje po obsegu, DUTB, KAD, SDH, tudi če bo nastala kakšna nova družba še, se bodo združile v demografsko-pokojninski sklad." Omenil je še, da koalicijska pogodba znižanja davkov ne predvideva; razen na dveh področjih, to je pri nagradah za zaposlene in pri olajšavah za upokojence.
 
Glede znižanja davčne stopnje na predkrizno raven, ki jo je SDS zagovarjala, ko je bila v opoziciji, jasnega odgovora ni dal, je pa poudaril, da bo delovna skupina pripravila predlog davčne zakonodaje, a da je glede DDV sprejeta direktiva.
 
Eden izmed ciljev, je še poudaril Šircelj, je tudi izboljšanje bonitetne ocene Slovenije "na tisto bonitetno oceno iz leta 2006, torej  AA, saj je zdaj je eno oziroma dve stopnji nižja."
 

Več iz rubrike