Google predstavlja umetno inteligenco naslednje generacije

Google razvija različico umetne inteligence, ki bo sposobna reševati na milijone različnih nalog.
Fotografija: Google razvija novo umetno inteligenco. Foto: Thomas Peter/REUTERS
Odpri galerijo
Google razvija novo umetno inteligenco. Foto: Thomas Peter/REUTERS

Google je nedavno predstavil nov projekt umetne inteligence, imenovan Pathways, katerega cilj je olajšati razvoj nevronskih mrež, ki se lahko naučijo na milijone različnih nalog.

image_alt
Meta, nekdaj Facebook, načrtuje odprtje maloprodajnih trgovin

Vsestransko omrežje bo omogočilo reševanje različnih nalog

Jeff Dean, vodja Googlovega oddelka za umetno inteligenco, je projekt v nedavnem zapisu na blogu opisal kot »arhitekturo umetne inteligence naslednje generacije«.

Kot razlaga strokovnjak, so današnji modeli umetne inteligence večinoma usposobljeni za opravljanje ene naloge. Če na primer nevronski mreži, ki je bila prvotno usposobljena za popravljanje pravopisnih napak, dodamo še eno nalogo, bo pozabila, kako opravljati prvo.

Po besedah Deana naj bi bilo omrežje Pathways bolj vsestransko. Nova tehnologija bo namreč omogočila oblikovanje nevronskih mrež, ki bodo imele več veščin. Združevanje teh spretnosti bi po mnenju Googla omogočilo reševanje različnih nalog.

image_alt
Kitajska brez usmiljenja nad tehnološke velikane

Danes lahko tipična nevronska mreža obdeluje besedilo, zvok ali video, vendar ne vse naenkrat. Cilj Googla je ustvariti nevronske mreže, ki lahko uporabljajo več vrst podatkov in tako sprejemajo natančnejše odločitve. Rezultat je bolj pronicljiv model, ki je manj nagnjen k napakam, je prepričan Dean.

Nevronska mreža je naprava za obdelavo informacij, sestavljena iz umetnih nevronov, delov kode, ki opravljajo majhen del naloge, za katero je zadolžena nevronska mreža.

Zmogljivejša, hitrejša in energetsko učinkovitejša

Sedanji modeli umetne inteligence pri računanju aktivirajo tudi umetne nevrone, ki jih ne uporabljajo, kar po nepotrebnem povečuje infrastrukturne zahteve.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Cilj projekta Pathways je omogočiti aktiviranje le nujno potrebnih nevronov. Kot pojasnjuje Dean, je poleg večje zmogljivosti za učenje različnih nalog prednost arhitekture tudi v tem, da je ta hitrejša in energetsko učinkovitejša.

Google si že več let prizadeva ustvariti bolj vsestranske nevronske mreže. Leta 2016 so raziskovalci v podjetju nadgradili sistem umetne inteligence, ki poganja Google Translate, tako da lahko prevaja besedila med dvema jezikoma, čeprav ni bila posebej usposobljena za to, navaja spletna stran Tech To See.

Razvoj večnamenske umetne inteligence bi imel lahko za Google velike poslovne koristi. Vsestranska nevronska omrežja v javnem oblaku bi lahko Googlu pomagala, da bi njegove storitve umetne inteligence postale bolj konkurenčne, menijo poznavalci. Hkrati so tudi prepričani, da bi nova tehnologija Pathways lahko v prihodnosti omogočila izboljšanje nekaterih Googlovih storitev za potrošnike.

image_alt
Umetna inteligenca kot grožnja človekovim pravicam

»Pathways bo posameznemu sistemu umetne inteligence omogočil, da posploši na tisoče ali milijone nalog in razume različne vrste podatkov z izjemno učinkovitostjo,« je zapisal Dean.

Več iz rubrike