Gazprom napovedal zaporo ključnega plinovoda

Nemčija se že spopada z energetsko krizo, saj se zaloge zemeljskega plina iz Rusije močno zmanjšujejo.
Fotografija: Gazprom napovedal nekaj dnevno zaprtje plinovoda. Foto: Reuters
Odpri galerijo
Gazprom napovedal nekaj dnevno zaprtje plinovoda. Foto: Reuters

Stopnja inflacije v Nemčiji bi se lahko to jesen zaradi energetske stiske v državi povzpela nad 10 %, kar je največ v zadnjih sedmih desetletjih, je prejšnji teden za časnik Rheinische Post povedal vodja centralne banke Joachim Nagel.

image_alt
500-odstotno zvišanje cen elektrike

Nemčija se pripravlja na hudo zimo

Ruski plinski velikan Gazprom je namreč v petek napovedal nenačrtovano tridnevno zaporo ključnega plinovoda Severni tok 1. Plinovod, ki pošilja zemeljski plin v Evropo naj bi bil z namenom vzdrževanja zaprt od 31. avgusta do 2. septembra.

Gazprom je zaradi tehničnih težav pretok plina po plinovodu že zmanjšal na samo 20 % njegove zmogljivosti, posledično so se cene zemeljskega plina močno zvišale. Nemčija je zelo odvisna od ruskega plina, zato se pripravlja na hudo pomanjkanje energije to zimo, navaja Forbes.

Vodja nemške centralne banke Joachim Nagel. Foto: Benjamin Westhoff/Reuters
Vodja nemške centralne banke Joachim Nagel. Foto: Benjamin Westhoff/Reuters

Inflacija najvišja v 40 letih

»Vprašanje inflacije leta 2023 ne bo izginilo,« je Nagel povedal za nemški medij in dodal, da se bodo ozka grla v oskrbi in geopolitične napetosti verjetno nadaljevale.

Nemško gospodarstvo je v drugem četrtletju leta 2023 stagniralo, saj je po podatkih državnega statističnega urada v primerjavi s prvim četrtletjem zraslo za 0 %. Inflacija se je medtem julija glede na leto poprej povečala na 40-letno najvišjo raven (7,5 %), predvsem zaradi visokih cen energentov, navaja statistični urad.

Nemška centralna banka je junija napovedala, da bo inflacija leta 2023 dosegla 4,5 %, vendar je Nagel za Rheinische Post povedal, da bo rast cen namesto tega verjetno v povprečju presegla 6 %.

image_alt
Gazprom bo še dodatno zmanjšal dobavo plina prek Severnega toka

Največje evropsko gospodarstvo že varčuje z energijo

Energetsko krizo v Nemčiji še dodatno zaostruje trajajoči poletni vročinski val, ki je povzročil izsušitev Rena in s tem prekinil ključno transportno pot za prevoz energije.

»Če bi se temu pridružile še dodatne težave z dobavo, na primer zaradi dolgotrajnega nizkega vodostaja, bi se gospodarski obeti za drugo polovico leta še poslabšali. Ker se energetska kriza poglablja, se zdi, da bo prihodnjo zimo verjetno prišlo do recesije,« je dejal Nagel.

Nemški industrijski voditelji so posvarili pred hudimi gospodarskimi težavami v primeru popolne prekinitve dobave ruskega plina. Največje evropsko gospodarstvo je zaradi varčevanja z energijo že začelo ugašati nekatera ogrevanja in luči, še navaja Forbes.

image_alt
Recesija je »neizogibna«, kakšne ukrepe lahko pričakujemo?

Več iz rubrike