Fed: Vojna v Ukrajini bo zarezala tudi v ameriško gospodarstvo

Kljub temu ameriška centralna banka zaenkrat ne razmišlja o spremenjeni denarni politiki.
Fotografija: Jerome Powell, predsednik ameriške centralne banke. Foto: Pool/Reuters
Odpri galerijo
Jerome Powell, predsednik ameriške centralne banke. Foto: Pool/Reuters

Ruska vojna v Ukrajini bo imela posledice za ameriško gospodarstvo, je včeraj med rednim polletnim poročanjem v senatu dejal predsednik ameriške centralne banke Federal Reserve Jerome Powell. Toda centralna banka zaradi nje za zdaj še ne bo spreminjala denarne politike.

Tako kot v sredo v odboru za finance predstavniškega doma kongresa je Powell tudi v senatnem odboru za bančništvo dejal, da namerava Federal Reserve na naslednjem zasedanju Odbora za odprti trg sredi marca povišati ključno obrestno mero za predvidoma 0,25 odstotka na med 0,25 do 0,50 odstotka.

image_alt
Carl Icahn napoveduje, da se bo tiskanje denarja slabo končalo

Zaradi vojne v Ukrajini nadaljnjo višanje cen ter zmanjšanje investicij in porabe

Powell meni, da so gospodarski obeti v ZDA trdni skupaj s trgom delovne sile, pričakuje pa tudi, da se bo inflacija do konca leta umirila skupaj s sproščanjem ozkih grl v oskrbovalnih verigah. Sicer pa je banka pripravljena prilagajati denarno politiko glede na stanje na terenu.

Cilj centralne banke je inflacija v višini dveh odstotkov letno, sedaj pa je že 7,5-odstotna. Powell ne ve, kakšne natančno bodo posledice vojne v Ukrajini, vendar se že vidijo v višanju cen surovin. Lahko pride tudi do zmanjšanja investicij in porabe, ocenjuje.

image_alt
Bill Gates napoveduje, da bomo kmalu sestankovali povsem drugače

Več iz rubrike