Facebook ukinja funkcijo za prepoznavanje obrazov

Facebook zaradi pomislekov glede varnosti ukinja sistem, s katerim je prepoznaval obraze uporabnikov na fotografijah in videih.
Fotografija: Foto: Dado Ruvic / Reuters
Odpri galerijo
Foto: Dado Ruvic / Reuters

Družbeno omrežje Facebook ne bo več uporabljalo svojega sistema prepoznave obraza, je danes sporočil upravljalec omrežja, družba Meta. Kot poročajo tuje tiskovne agencije, so razlog za to številni pomisleki zaradi varovanja zasebnosti uporabnikov.

»Obstajajo številne skrbi glede položaja tehnologije prepoznavanja obraza v družbi, regulatorji pa še pripravljajo jasna pravila glede uporabe te tehnologije,« je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP zapisala družba Meta Platforms.

image_alt
Stokrat zavrnjena, danes ima 34 milijard evrov vredno podjetje

»Zaradi te negotovosti menimo, da je primerno omejiti uporabo prepoznave obraza na ozek nabor primerov,« so dodali v družbi, ki se je do nedavnega imenovala Facebook. Posledično bodo po lastnih navedbah izbrisali več kot milijardo predlog oziroma vzorcev za prepoznavo obraza, ki so jih ustvarili uporabniki.

image_alt
Odprtje trgovin brez blagajn, v katerih kupec vzame izdelke in odide

Predstavnik Facebooka je po poročanju agencije Reuters povedal, da bodo sistem, ki avtomatično identificira uporabnika na fotografijah in v video posnetkih, ukinili po vsem svetu in da bo postopek končan do decembra. Spremembe bodo po navedbah AFP vplivale na veliko uporabnikov, saj se je po podatkih Facebooka tretjina dnevnih obiskovalcev odločila za uporabo tega sistema.

image_alt
Najljubše davčne oaze bogatašev

Več iz rubrike