Facebook razmišlja, da bi odstranil števec všečkov

Prva testiranja ukinitve števca všečkov so že v polnem teku.
Fotografija: Ukinitev števca všečkov bi lahko imel pozitiven učinek na duševno zdravje uporabnikov družbenih omrežij. Foto: Pixabay
Odpri galerijo
Ukinitev števca všečkov bi lahko imel pozitiven učinek na duševno zdravje uporabnikov družbenih omrežij. Foto: Pixabay

Za marsikoga je nepogrešljiv del Facebook izkušnje prav »like button«. A Facebook je za TechCrunch povedal, da razmišlja o odstranitvi števca všečkov z osnovnega zidu. V tem smeri delujejo, ker vedno več ljudi na najbolj razširjenem družbenem omrežju sebe primerja z drugimi prav preko količine všečkov, kar v velikih primerih pripelje tudi do cenzuriranja samega sebe.

Idejo že od aprila testirajo na Instagramu, ki je prav tako v lasti Facebooka. Testiranja na Instagramu so se začela v Kanadi, za tem pa so pomanjkanje števca všečkov lahko opazili še uporabniki Instagrama na Irskem, Italiji, Japonskem, Braziliji, Avstraliji in Novi Zelandiji. Rezultati testiranja zaenkrat še niso javni, nekateri pa namigujejo, da bi lahko imel pozitiven učinek.

Testiranje se bo v prihodnjih mesecih preneslo še na aplikacijo Facebook. Pozitiven naj bi bil predvsem vpliv na duševno zdravje uporabnikov in na količino objav na svojem zidu. Facebook je namreč prostor, kjer posamezniki po večini delijo udarne osebne zgodbe in uspešne korake v življenju - poroka, nova zaposlitev, rojstvo otroka, ipd. Deljenje vsakodnevnih dogodkov in manj pomembnih prigod, sta skoraj v celoti prevzela Instagram in Snapchat. Težava po mnenju lastnikov nastane v tem, da imamo vsi ljudje omejeno število udarnih osebnih zgodb, ki bi zanimale sledilce na Facebooku. Res pa je, da nimamo vsi enako razporejenih udarnih dogodkov v življenju. A če se posamezniki dnevno primerjamo s količino udarnih dogodkov naših Facebook prijateljev in gledamo všečke drugih, si hitro lahko ustvarimo mnenje, da se nam ne godi enako dobro kot ostalim.

Prav takšno zmotno predpostavljane želijo na Facebooku odpraviti. Uporabnike želijo prav tako spodbuditi, da bi se v manjši meri zadrževali pri objavljanju, saj se marsikdo pretirano obremenjuje, da pod svojo objavo ne bo zagledal dovolj všečkov.

Več iz rubrike

aktualno

Korona močno udarila po vrednosti kraljevih nepremičnin

Kraljica Elizabeta se sooča s padcem vrednosti nepremičnin, ki so v lasti kraljeve družine; vrednosti nepremičnin naj bi padle tudi za 700 milijonov dolarjev.

aktualno

Pogačar prikolesaril 624.230 oziroma 7158 evrov na uro

Tour de France je nedvomno največja kolesarska dirka na svetu. Slednje odraža tudi nagradni boben.

aktualno

Brat Elona Muska ustvarja super kmetijo

Zadnja leta je pridelovanje zelenjave v pravem razcvetu, brat Elona Muska pa želi še dodatno okrepiti trend urbanega vrtnarstva.

aktualno

Zelena energija nima pomena, če jo škodljivo hranimo

Človeštvo kaže interes po obnovljivih virih energije, ki bi nadomestili fosilna goriva; toda kako učinkovito hraniti energijo, pridobljeno iz zelenih virov?

Komentarji: