Novo: Brisanje zgodovine na Facebooku (VIDEO)

V treh državah orodje za brisanje zgodovine na družabnem omrežju Facebook že deluje, Zuckerberg obljublja, da bo to mogoče v nekaj mesecih tudi drugod po svetu. Ali ljudje ne bomo več žrtve oglaševalcev?
Fotografija: Lahko boste izključili vse podatke o brskanju izven Facebooka ali pa le podatke za določene aplikacije in spletna mesta. Pexels
Odpri galerijo
Lahko boste izključili vse podatke o brskanju izven Facebooka ali pa le podatke za določene aplikacije in spletna mesta. Pexels

Pred letom in pol je izvršni direktor Facebooka Mark Zuckerberg napovedal, da bo podjetje razvilo orodje, ki bo služilo uporabnikom, da "prekinejo" povezavo med zgodovino brskanja po spletu in njihovimi Facebook računi.

Po mesecih zamud se na Irskem, v Južni Koreji in Španiji zdaj vidijo jasne povezave posameznih uporabniških računov in njihovih povezav na svetovnem spletu.

Podjetje obljublja, da bo orodje dosegljivo prav kmalu tudi v drugih državah sveta.

Možnost, ki so se jo domislili po škandalu Cambridge Analytica, je zasnovana tako, da uporabnikom omogoča večji nadzor nad njihovo zasebnostjo podatkov na račun oglaševalskih zmogljivosti.



Ko bo možnost aplicirana tudi pri nas, jo boste našli v novem odseku z imenom “Off-Facebook activity”. Ko ga odprete, boste videli aplikacije in spletna mesta, ki spremljajo vašo dejavnost in pošiljajo poročila nazaj na Facebook za ciljanje oglasov. Če se dotaknete gumba »Clear History«, boste te podatke ločili od vašega Facebook računa.

Prav tako se lahko odločite, da podjetje v prihodnje ne bodo več poročalo naprej vaših podatkov. Lahko boste izključili vse podatke o brskanju izven Facebooka ali pa le podatke za določene aplikacije in spletna mesta.


Facebook pravi, da se izdelek uvaja počasi zato, "da bi zagotovili njegovo zanesljivo delovanje za vse."


VIDEO:

Več iz rubrike