Evropski taksisti bodo s protestom pozvali k preiskavi Uberja

V središču Bruslja bo danes potekal vseevropski protest taksi industrije.
Fotografija: Današnji protest organizirajo Bruseljsko združenje taksistov (BEF), Belgijska taksi federacija (FeBeT) in Elite taxi, pridružili se jim bodo tudi predstavniki evropskih sindikatov in taksi služb, so sporočili iz Sindikata taksistov pri Sindikatu delavcev prometa in zvez Slovenije. FOTO: REUTERS/Toby Melville
Odpri galerijo
Današnji protest organizirajo Bruseljsko združenje taksistov (BEF), Belgijska taksi federacija (FeBeT) in Elite taxi, pridružili se jim bodo tudi predstavniki evropskih sindikatov in taksi služb, so sporočili iz Sindikata taksistov pri Sindikatu delavcev prometa in zvez Slovenije. FOTO: REUTERS/Toby Melville

V središču Bruslja bo danes potekal vseevropski protest taksi industrije, na katerem bodo pozvali k takojšnji preiskavi podjetja Uber ter jasni razmejitvi med avtotaksi dejavnostjo in najemom vozila z voznikom.

image_alt
Zato Slovenija ne bo nikoli imela "appla, googla, amazon in uberja"

Taksiste bodo predvidoma sprejeli tudi trije evropski komisarji.

Današnji protest organizirajo Bruseljsko združenje taksistov (BEF), Belgijska taksi federacija (FeBeT) in Elite taxi, pridružili se jim bodo tudi predstavniki evropskih sindikatov in taksi služb, so sporočili iz Sindikata taksistov pri Sindikatu delavcev prometa in zvez Slovenije.

V znak podpore so prihod potrdili tudi predstavniki taksi dejavnosti iz neevropskih držav in različne politične skupine, so zapisali.

Protestni vožnji, ki jo bodo spremljali protesti po belgijskih ulicah, bo sledilo srečanje predstavnikov taksi dejavnosti s predstavniki Evropske komisije. Taksiste bodo predvidoma sprejeli evropska komisarka za konkurenco Margrethe Vestager, evropski komisar za zaposlovanje in socialne pravice Nicolas Schmit in evropska komisarka za promet Adina Valean.

Taksisti bodo med drugim zahtevali takojšnje preiskave proti Uberju in jasno razmejitev med avtotaksi dejavnostjo in najemom vozila z voznikom.

image_alt
Uber "preko trupel" do dobička

Današnji protest je po pojasnilih Sindikata taksistov odgovor na t. i. afero Uber Files. Nekdanji lobist podjetja Mark MacGann je julija razkril Uberjeve aktivnosti v več kot 40 državah med letoma 2013 in 2017. Datoteke so med drugim razkrile etično sporne in potencialno nezakonite prakse, s katerimi je Uber pospešil svojo bliskovito širitev na trgu.

image_alt
Video: Ko policija ustavi avtonomno vozilo brez voznika

Več iz te teme:

Več iz rubrike