Zelena luč za pomoč slovenskim podjetjem: Evropska komisija potrdila 600 milijonov evrov nepovratnih sredstev

Evropska komisija je odobrila 600 milijonov evrov težek načrt države za podporo podjetjem, ki jih je prizadela pandemija covid-19.
Fotografija: Podpora bo zagotovljena v obliki neposrednih nepovratnih sredstev, ugodnosti pri plačilu in subvencij plač. FOTO: Vidic Leon
Odpri galerijo
Podpora bo zagotovljena v obliki neposrednih nepovratnih sredstev, ugodnosti pri plačilu in subvencij plač. FOTO: Vidic Leon

Evropska komisija je sporočila, da je odobrila shemo Slovenije v višini 600 milijonov evrov za podporo podjetjem, ki jih je prizadela pandemija covid-19.

»Namen sheme je pomagati podjetjem, da se spopadajo s pomanjkanjem likvidnosti, ki jih imajo zaradi izbruha covida-19, da nadaljujejo s svojimi dejavnostmi in ohranijo zaposlitve,« je v ponedeljek zapisala Komisija in dodala, da je financiranje v skladu s pravili o državni pomoči.V shemi bodo lahko sodelovala podjetja iz vseh sektorjev. Podpora bo zagotovljena v obliki neposrednih nepovratnih sredstev, ugodnosti pri plačilu in subvencij plač.

Kar zadeva razdelitev neposrednih nepovratnih sredstev in ugodnosti plačila, pomoč ne bo presegla 100.000 evrov na kmetijsko podjetje, 120.000 evrov na ribiško in ribogojsko podjetje ter 800.000 evrov na podjetje iz katerega koli drugega sektorja.

Subvencije plač bodo veljale za zaposlene, ki bi sicer bili odpuščeni. Ta vrsta pomoči bo dodeljena za obdobje do 12 mesecev.
 

Več iz rubrike

aktualno

Od 345 milijonov, unovčenih za 13,5 milijona evrov turističnih bonov

Prebivalci Slovenije so doslej unovčili 100.000 turističnih bonov v skupni vrednosti 13,5 milijona evrov, je sporočila Finančna uprava RS (Furs).

aktualno

Novo stanovanje v Avstriji stane deset letnih plač

V mednarodni primerjavi so najemnine na Dunaju še vedno razmeroma nizke, kaže Deloittova študija.

aktualno

Nemška aplikacija »covid-19« že prvi dan s 6,5 milijona uporabnikov

Nemci so aplikacijo za sledenje stikom vpeljali že junija, zagon aplikacije pa je bil izredno uspešen; v le 24 urah jo je uporabljalo 7,8 odstotkov prebivalstva.

aktualno

Hude posledice za milenijce in generacijo Z

Deloittova raziskava razkriva »odporno generacijo«: covid-19 prinaša hude posledice za milenijce in generacijo Z, a ti v njej vidijo priložnost za razmislek in ukrepanje.

Komentarji: