Zelena luč za pomoč slovenskim podjetjem: Evropska komisija potrdila 600 milijonov evrov nepovratnih sredstev

Evropska komisija je odobrila 600 milijonov evrov težek načrt države za podporo podjetjem, ki jih je prizadela pandemija covid-19.
Fotografija: Podpora bo zagotovljena v obliki neposrednih nepovratnih sredstev, ugodnosti pri plačilu in subvencij plač. FOTO: Vidic Leon
Odpri galerijo
Podpora bo zagotovljena v obliki neposrednih nepovratnih sredstev, ugodnosti pri plačilu in subvencij plač. FOTO: Vidic Leon

Evropska komisija je sporočila, da je odobrila shemo Slovenije v višini 600 milijonov evrov za podporo podjetjem, ki jih je prizadela pandemija covid-19.

»Namen sheme je pomagati podjetjem, da se spopadajo s pomanjkanjem likvidnosti, ki jih imajo zaradi izbruha covida-19, da nadaljujejo s svojimi dejavnostmi in ohranijo zaposlitve,« je v ponedeljek zapisala Komisija in dodala, da je financiranje v skladu s pravili o državni pomoči.V shemi bodo lahko sodelovala podjetja iz vseh sektorjev. Podpora bo zagotovljena v obliki neposrednih nepovratnih sredstev, ugodnosti pri plačilu in subvencij plač.

Kar zadeva razdelitev neposrednih nepovratnih sredstev in ugodnosti plačila, pomoč ne bo presegla 100.000 evrov na kmetijsko podjetje, 120.000 evrov na ribiško in ribogojsko podjetje ter 800.000 evrov na podjetje iz katerega koli drugega sektorja.

Subvencije plač bodo veljale za zaposlene, ki bi sicer bili odpuščeni. Ta vrsta pomoči bo dodeljena za obdobje do 12 mesecev.
 

Več iz rubrike