Evropa se pripravlja na zimo brez ruskega plina

Evropejci se pripravljajo na težko zimo brez dobave plina iz Rusije, kar je del posledic vojne v Ukrajini.
Fotografija: Evropska unija je svojim 27 državam članicam sporočila, da bodo morale zmanjšati porabo plina za 15 odstotkov. FOTO: Delo
Odpri galerijo
Evropska unija je svojim 27 državam članicam sporočila, da bodo morale zmanjšati porabo plina za 15 odstotkov. FOTO: Delo

"Cene energije so tako visoke, da smo že odklopili toplo vodo iz mestnega plinovoda in namestili svoj bojler za toplo vodo," je povedal Juons Ratiniks, ki živi v mestu Rezekne blizu ruske meje. "Cenejše je, da jo uporabljamo, ko jo dejansko potrebujemo, kot da bi plačevali za stalno ogrevano toplo vodo, ki jo dobavljajo centralno," je pojasnil upokojeni mejni policist.

Politiki morajo razumeti, da so ljudje pričakovali pomoč, ko so jim začeli naraščati računi za energijo, je še dejal Ratiniks.

Ker bodo oktobra volitve, je opozoril, "naj raje podprejo ogrevanje za nas - sicer bomo mi dali ogrevanje njim!" Bolgariji, Danski, Finski, Nizozemski in Poljski so prav tako že zmanjšali oskrbo s plinom, v ostalih drugih državah pa se je zaenkrat oskrba le drastično zmanjšala.

Francija je zamrznila cene plina za posameznike, v Nemčiji pa se bodo računi za gospodinjstva zvišali za več sto evrov na leto. FOTO: Reuters
Francija je zamrznila cene plina za posameznike, v Nemčiji pa se bodo računi za gospodinjstva zvišali za več sto evrov na leto. FOTO: Reuters

Zaradi prekinitve dobave je cena plina - in električne energije - poskočila do vrha, saj se z njo napajajo številne elektrarne. Stanje je še dodatno zapletlo naraščanje cen nafte, čeprav se je njena vrednost v zadnjem času nekoliko znižala.

image_alt
500-odstotno zvišanje cen elektrike

"Svet doživlja prvo resnično globalno energetsko krizo v zgodovini," je prejšnji mesec zapisal Fatih Birol, izvršni direktor Mednarodne agencije za energijo. "Razmere so še posebej nevarne v Evropi, ki je v epicentru pretresov na energetskem trgu." Zemeljski plin je tako pomemben za številne države - zlasti za Nemčijo, ki ga potrebuje za svojo težko industrijo.

Dobava plina iz Rusije v Nemčijo iz plinovoda Severni tok 1 je bila že drastično zmanjšana.

Dobava plina iz Rusije v Nemčijo iz plinovoda Severni tok 1 je bila že drastično zmanjšana FOTO: Reuters
Dobava plina iz Rusije v Nemčijo iz plinovoda Severni tok 1 je bila že drastično zmanjšana FOTO: Reuters

"Sedaj predvidevamo, da se bo pretok ruskega plina v Evropo po Severnem toku 1 v prihodnjih mesecih gibal med nič in 20 odstotki zmogljivosti," je dejal Matt Oxenford iz Economist Intelligence Unit. Dodal je, da bo to pozimi 2022-2023 v Evropi povzročilo recesijo.

image_alt
Nemirna Evropa – Kaj pomeni zaustavitev dobave plina?

Evropska unija je svojim 27 državam članicam sporočila, da bodo morale zmanjšati porabo plina za 15 odstotkov.

Italija je v začetku leta začela izvajati tako imenovano "operacijo termostat", s katero je poskušala zmanjšati ogrevanje in klimatizacijo v šolah in javnih stavbah. Španija in Nemčija sta ji sledili.

Nemška poletna kampanja se je osredotočila na zmanjšanje števila klimatskih naprav v javnih prevoznih sredstvih in nakup bolj varčnih glav za prhanje. Več mest je znižalo temperaturo v bazenih in zmanjšalo mestno razsvetljavo.

Francija je zamrznila cene plina za posameznike, v Nemčiji pa se bodo računi za gospodinjstva zvišali za več sto evrov na leto.

image_alt
Reka Ren prenizka za plovbo!

Več iz rubrike

Aprilsko znižanje obresti ECB bi bilo kar presenečenje

Finančni trgi večinsko pričakujejo, da bo evrska oblast obrestno ukrepala junija, letos pa so v svoja cenovna predvidevanja že vključili tri reze.

Iz Nemčije boljši podatki o industrijski proizvodnji

Analitiki menijo, da bi se lahko industrijska stagnacija v »gospodarskem motorju« EU končala v prvem četrtletju, pričakovani ugodni učinki tudi za Slovenijo.

Milijoni evrov preplačil pri Fursu, a denarja ne vrnejo samodejno

Na Fursovih računih za 22 milijonov evrov preplačil fizičnih oseb. Če vam denarja niso vrnili sami, vložite zahtevek, da ne ostanete brez njega.

NLB in Addiko banka s ponudbo za kreditojemalce v CHF

Ponudba je namenjena kreditojemalcem, ki so oziroma bi lahko bili upravičeni do različnih oblik socialnih pomoči, sporočajo iz Združenja bank Slovenije.