Nemirna Evropa – Kaj pomeni zaustavitev dobave plina?

Rusija je v sredo ustavila dobavo plina, s čimer je zaostrila bitko med Moskvo in Brusljem
Fotografija: manjšani pretoki po Severnem toku so otežili prizadevanja po vsej Evropi, da bi napolnili ključna skladišča plina, kar je ključni strateški cilj za preživetje zimskih mesecev, ko se vlade bojijo, da bo Rusija popolnoma ustavila pretoke. FOTO: Reuters
Odpri galerijo
manjšani pretoki po Severnem toku so otežili prizadevanja po vsej Evropi, da bi napolnili ključna skladišča plina, kar je ključni strateški cilj za preživetje zimskih mesecev, ko se vlade bojijo, da bo Rusija popolnoma ustavila pretoke. FOTO: Reuters

Evropske vlade se bojijo, da bi lahko Moskva podaljšala prekinitev oskrbe z energijo kot povračilni ukrep za zahodne sankcije, ki jih je uvedla po napadu na Ukrajino in so Rusijo obtožile, da oskrbo z energijo uporablja kot "vojno orožje". Moskva to zanika in pravi, da so za prekinitev dobave krivi tehnični problemi.

Ruski državni energetski velikan Gazprom (GAZP.MM) je sporočil, da bo Severni tok 1, največji plinovod, po katerem se plin pretaka v Nemčijo, ki je njegov glavni odjemalec, med 31. avgustom in 3. septembrom med 01.00 po srednjeevropskem času, nehal delovati zaradi vzdrževanja.

Upravljavec plinovoda je potrdil, da v sredo zjutraj plin ni tekel.

FOTO: Reuters
FOTO: Reuters

Predsednik nemškega regulatorja omrežja je dejal, da je Nemčija zdaj bolje pripravljena na izpade, saj so njena skladišča plina napolnjena skoraj 85 % in si zagotavlja dobavo iz drugih virov. "Pozimi lahko jemljemo plin iz skladišč, varčujemo s plinom (in to moramo početi še naprej!), terminali za utekočinjeni zemeljski plin prihajajo po zaslugi Belgije, Nizozemske, Norveške (in kmalu tudi Francije)," je na Twitterju zapisal Klaus Mueller.

Gazprom je dejal, da je bila zadnja zaustavitev potrebna zaradi vzdrževanja edinega preostalega kompresorja na plinovodu.

Rusija je od začetka tako imenovane "posebne vojaške operacije" v Ukrajini popolnoma ustavila tudi oskrbo Bolgarije, Danske, Finske, Nizozemske in Poljske ter zmanjšala pretok po drugih plinovodih. Gazprom je v torek tudi sporočil, da bo ustavil dobavo plina svojemu francoskemu pogodbeniku zaradi spora glede plačil, kar je francoski minister za energijo označil za navaden izgovor, vendar je dodal, da je država izgubo dobave pričakovala. 

Upravljavec plinovoda je potrdil, da v sredo zjutraj plin ni tekel. FOTO: Reuters
Upravljavec plinovoda je potrdil, da v sredo zjutraj plin ni tekel. FOTO: Reuters

Nemški minister za gospodarstvo Robert Habeck, ki ima nalogo, da do sredine leta 2024 nadomesti uvoz ruskega plina, je v začetku meseca dejal, da je Severni tok 1 "popolnoma operativen" in da ni tehničnih težav, kot trdi Moskva. Največje evropsko gospodarstvo je pri polnjenju svojih skladišč plina napredovalo bolj, kot je bilo pričakovano, vendar to še ni dovolj, da bi država preživela zimo, je dejal.

Zmanjšani pretoki po Severnem toku so otežili prizadevanja po vsej Evropi, da bi napolnili ključna skladišča plina, kar je ključni strateški cilj za preživetje zimskih mesecev, ko se vlade bojijo, da bo Rusija popolnoma ustavila pretoke.

image_alt
Avstrija: Plin prihaja prepočasi, razmere so resne in napete

Nekateri Evropejci medtem prostovoljno zmanjšujejo porabo energije, vključno z omejevanjem uporabe električnih naprav in tuširanjem na delovnem mestu, da bi prihranili denar, medtem ko se podjetja pripravljajo na morebitno racionalizacijo.

V celotni Evropski uniji je trenutna raven skladiščenja 80,17 %, kar že presega cilj 80 %, ki je bil določen za 1. oktober, ko se na celini začne kurilna sezona.

"Če bi se to zgodilo, ne bi bilo več elementa presenečenja in zmanjšanih prihodkov, medtem ko imajo nizki pretoki in občasni padec na ničlo potencial, da ohranijo večjo nestanovitnost trga in politični pritisk na Evropo," so dejali.

image_alt
Reka Ren prenizka za plovbo!

Več iz rubrike