Evropa enotna v boju proti ruski zahtevi glede plačila plina

Evropska unija je obljubila, da bo ostala enotna v boju proti ruski zahtevi glede plačevanja plina v rubljih. Kaj sledi?
Fotografija: Ruski predsednik Vladimir Putin, Moskva, Rusija, 31. marec 2022. Foto: Sputnik / Mikhail Klimentyev / Kremlin / Reuters
Odpri galerijo
Ruski predsednik Vladimir Putin, Moskva, Rusija, 31. marec 2022. Foto: Sputnik / Mikhail Klimentyev / Kremlin / Reuters

Predsednik Rusije Vladimir Putin poskuša s povračilnimi ukrepi zmanjšati vpliv sankcij zahodnih držav na rusko gospodarstvo, zato je 23. marca dejal, da bo Rusija zahtevala plačilo v rubljih za plin, prodan »neprijaznim« državam. Nekatere evropske prestolnice in vlade so se pripravljale na prekinitev uvoza plina, saj je Moskva v zadnjih dneh sprožila grožnjo prekinitve dobave plina, če ne bodo izpolnjeni njeni plačilni pogoji.

Kremelj je nato v petek, 1. aprila, sporočil, da ne bo takoj zaprl pip z Evropo, saj bodo plačila za dobave, ki bodo zapadle po 1. aprilu, prišla v drugi polovici tega meseca in maja.

Dogovorjene pogodbe je treba spoštovati

Evropska unija je sicer odvisna od Rusije za več kot tretjino svojega plina, zato se vlade v tednih, ki so ostali do plačila računov, pogovarjajo z energetskimi podjetji o ruskem povpraševanju. Vendar pa je Evropska komisija v petek, 1. aprila, sporočila, da morajo tisti, ki imajo pogodbe, kjer je način plačila določen v evrih ali dolarjih, to tudi upoštevati.

image_alt
Povračilni ukrepi: Rusija za dobavo plina zahteva plačilo v rubljih

»Dogovorjene pogodbe je treba spoštovati. V 97 odstotkih pomembnih pogodb je izrecno določeno plačilo v evrih ali dolarjih. Podjetja s takšnimi pogodbami ne bi smela pristati na ruske zahteve,« je dejal tiskovni predstavnik Evropske komisije in dodal, da se bo EU enotno odzvala na ta najnovejši poskus Rusije, da bi se izognila sankcijam zahodnih držav.

Ruski velikan Gazprom je največji proizvajalec zemeljskega plina na svetu. Foto: Reuters
Ruski velikan Gazprom je največji proizvajalec zemeljskega plina na svetu. Foto: Reuters
V četrtek, 31. marca, je sicer Moskva odredila, da bodo morali tuji kupci ruskega plina od petka naprej odpreti račune v rubljih pri državni banki Gazprombank, sicer jim grozi prekinitev dobav. Vendar je Kremelj dan kasneje sporočil, da še ne bo takoj ustavil dovoda plina v Evropo.

Analitiki menijo, da gre pri zahtevi plačila v rubljih, ki utrjuje položaj največjega proizvajalca zemeljskega plina na svetu Gazproma, bolj za zaščito naftne in plinske družbe pred prihodnjimi sankcijami kot za to, da bi Evropo prikrajšali za gorivo, navaja Reuters. Za banko Gazprombank niso veljale stroge sankcije, ki so bile uvedene za druge ruske banke, zato bi lahko evropski kupci plina pri njej odprli račun in posojilodajalcu dovolili, da v njihovem imenu kupuje rublje.

Putin potrebuje evropski denar

Čeprav je izvoz energije Putinov najmočnejši vzvod proti obsežnim zahodnim sankcijam, je njegov manevrski prostor omejen tudi zato, ker Moskva nima alternativnih trgov za svoj plin, ki ga po ceveh pošilja v Evropo. »Če bo Putin izklopil plin, bo to morda le za razmeroma kratek čas. Potrebuje naš denar in ne more preusmeriti vsega zemeljskega plina,« je po navedbah Reutersa dejal eden od evropskih trgovcev s plinom.

image_alt
Vojna v Ukrajini naj bi končala globalizacijo, kot jo poznamo

Nemčija je medtem sporočila, da preučuje Putinov odlok. Tiskovni predstavnik ministrstva za gospodarstvo je dejal, da so zasebne pogodbe veljavne in da država, ki je od Rusije odvisna za 40 odstotkov svojih potreb po plinu, plačuje v evrih. Berlin je sicer že aktiviral načrt za izredne razmere, ki bi lahko privedel do racionalizacije oskrbe s plinom, če bi se zaloge preveč zmanjšale.

Foto: Regis Duvignau / Reuters
Foto: Regis Duvignau / Reuters
Putinova odločitev o uveljavitvi plačila v rubljih je okrepila rusko valuto, ki je ob začetku invazije, ki jo Moskva imenuje »posebna vojaška operacija«, padla na zgodovinsko najnižjo raven. Od takrat si je rubelj povrnil dosti izgubljene vrednosti. Evropski kupci so še vedno pripravljeni kupovati plin po obstoječih pogodbah, medtem ko iščejo jasnost glede Putinove zahteve, Gazprom pa je v petek, 1. aprila, sporočil, da je začel obveščati stranke o zahtevanem prehodu valute končnega plačila na rublje.

Avstrijski OMV in Gazprom sta imela prva stike glede plačevanja plina v rubljih, kot je zahtevala Moskva, je v povedal tiskovni predstavnik OMV-ja in dodal, da podjetje zdaj čaka na pisne informacije. Dansko energetsko podjetje Orsted je sporočilo, da je od družbe Gazprom Export prejelo zahtevo za plačilo dobave plina v rubljih, poroča Reuters.

»Nimamo namena plačevati v rubljih. Smo v tesnem dialogu z drugimi energetskimi podjetji in oblastmi glede skupnega evropskega odziva družbi Gazprom Export,« je podjetje dejalo v izjavi. Kot omenjeno na začetku, je Evropska unija obljubila, da bo ostala enotna v boju proti Putinovim zahtevam glede plačevanja v rubljih.

image_alt
Kitajska potiho otežuje življenje Rusiji

Po navedbi Slovenske tiskovne agencija (STA) je tudi slovenski infrastrukturni minister Jernej Vrtovec povedal, da Slovenija ne pristaja na plačilo dobav ruskega plina v rubljih. Obeti za razpršitev oskrbe s plinom so po njegovi oceni dobri, za redukcije porabe pa trenutno ne vidi razlogov.

Več iz rubrike