SpaceX: Podjetju grozi bankrot, Musk pa gradi novo raketno ploščad

Ustanovitelj podjetja SpaceX je prejšnji teden naznanil, da se je končno začela gradnja izstrelitvene ploščadi za megalomansko raketo Starship.
Fotografija: Družba SpaceX naj bi se znašla tik pred stečajem. Foto: Mario Anzuoni/Reuters
Odpri galerijo
Družba SpaceX naj bi se znašla tik pred stečajem. Foto: Mario Anzuoni/Reuters

Elon Musk je nedavno naznanil, da je družba SpaceX na Floridi začela graditi novo raketno izstrelišče. Podjetje želi v svoj repertoar dodati še eno lokacijo za izstrelitev mamutske rakete, ki je v razvoju, navaja CNBC.

image_alt
Elon Musk poslal v vesolje ekipo amaterjev

»Gradnja izstrelitvene ploščadi Starship na Capeu se je začela,« je preko Twitterja sporočil ustanovitelj podjetja Tesla in SpaceX.

Starship, ogromno raketo naslednje generacije, družba SpaceX razvija za izstrelitev ljudi in tovora na Luno in Mars.

NASA Muskovega projekta ne financira

Izstrelitvena ploščad se nahaja na območju izstrelitvenega kompleksa 39A v Kennedyjevem vesoljskem Nasinem centru, ki ga SpaceX sicer najema za izstreljevanje svojih raket Falcon 9 in Falcon Heavy.

Leta 2014 je SpaceX z NASO podpisal 20-letno najemno pogodbo, ki podjetju omogoča uporabo kompleksa 39A. Kot navaja CNBC, naj bi NASA potrdila, da ima SpaceX v skladu z najemno pogodbo pravico, da izvede izboljšave izstrelitvene infrastrukture.

Prototip Starship Mk1. Foto: Elon Musk/SpaceX
Prototip Starship Mk1. Foto: Elon Musk/SpaceX

Agencija je hkrati potrdila, da NASA ne financira izstrelitvene ploščadi Starship.

Čakajo na odobritev regulatorjev

Podjetje SpaceX je pred dvema letoma začelo resneje razvijati raketo Starship, hkrati pa so začeli graditi tudi prototipe, za katere upajo, da bodo v prihodnjem letu izstreljeni v čim večjem številu. Prvi naj bi bil v orbito poslan v začetku leta 2022, kar je naslednji pomembni korak podjetja v razvoju rakete.

»Test mora biti odobren še s strani regulatorjev, saj SpaceX za izstrelitev potrebuje dovoljenje Zvezne uprave za letalstvo, ki naj bi ključno oceno opravila do konca tega leta.

SpaceX v stečaj?

Kot še navaja CNBC, prihaja Muskova napoved gradnje izstrelišča ravno v času, ko naj bi se podjetje SpaceX »borilo za preživetje«. Težave v proizvodnji motorjev raptor, ki bodo poganjali izstrelitveni sistem Starship, so pripeljale do skorajšnjega bankrota podjetja.

Tuji mediji navajajo, da je Musk je krizo z raptorji zaposlenim razkril prek elektronskega sporočila dan po zahvalnem dnevu. V sporočilu naj bi opisal težke razmere in opozoril na resnično nevarnost stečaja podjetja v kolikor do konca leta 2022 rakete Starship ne bodo letele redno.

image_alt
Elon Musk prodal večji delež Teslinih delnic

Kot še navaja CNBC, naj bi Musk v začetku tega tedna tvitnil, da se težave z motorji raptor odpravljajo, vendar podrobnosti o sami rešitvi ni navedel.

Več iz rubrike