Električni čolni lahko postanejo naslednji prodajni hit

Pri izdelavi električnega čolna Arc One so pomagali nekdanji inženirji SpaceX. Med vlagatelji pa sta se znašla tudi slavna Will Smith in Kevin Durant.
Fotografija: Električni čoln The Arc One Foto: Arc Boats
Odpri galerijo
Električni čoln The Arc One Foto: Arc Boats

Električni avtomobili, avtobusi in tovornjaki so v zadnjih letih naredili opazno spremembo na trgu. Naslednji so na vrsti električni čolni, za katere obljubljajo prednosti kot sta zmanjšanje vpliva na okolje in tišja vožnja brez vpliva motornih hlapov.

image_alt
Flying Fox največja in najdražja jahta na voljo za najem

Toda kritiki trdijo, da količina energije, ki je potrebna za pogon električnega plovila otežuje doseganje visokih hitrosti in potovanje na dolge razdalje. To ni preprečilo avtomobilskemu velikanu General Motors, da bi novembra 2021 s 150 milijoni dolarjev pridobil 25-odstotni delež v podjetju Pure Watercraft iz Seattla, ki izdeluje električne čolne. Januarja sta GM in Pure Watercraft predstavila prvi izdelek, ki je posledica njunega partnerstva: električni pontonski čoln.

V nadaljevanju vam prestavljamo nekaj ekskluzivnih električnih čolnov.

Električni pontonski čoln Pure Watercraft

Električni pontonski čoln Pure Watercraft je skoraj 8 metrski čoln, ki lahko sprejme do 10 potnikov. Trenutno je na voljo s prednaročilom preko spletnega mesta podjetja.

Januarja sta General Motors in Pure Watercraft predstavila prvi izdelek, ki je posledica njunega partnerstva: električni pontonski čoln.Foto: Pure Watercraft
Januarja sta General Motors in Pure Watercraft predstavila prvi izdelek, ki je posledica njunega partnerstva: električni pontonski čoln.Foto: Pure Watercraft

Cena za čoln z enim motorjem znaša vsaj 45.000 dolarjev, za dvojni motor pa boste odšteli 60.000 dolarjev. Vsak motor ima 25 kilovatov, ki ga poganja 66-kilovatna ura GM akumulatorja za avtomobile. Prve dobave kupcem se načrtujejo za konec leta 2022, navaja CNBC Make It.

image_alt
Richard Branson predstavil novo luskuzno križarko

Električni čoln Arc One

Podjetje Arc  Boats s sedežem v Los Angelesu vodi ekipa nekdanjih inženirjev SpaceX, vključno s soustanoviteljem in glavnim tehnološkim direktorjem podjetja, Ryanom Cookom. Cook je pri pred tem vodilni inženir pri SpaceXovi prvi in ​​drugi stopnji raket Falcon 9.

Podjetje je zbralo že več kot 30 milijonov dolarjev sredstev od podjetij, kot sta Eclipse Ventures in Andreessen Horowitz in drugih znanih vlagateljev med katerimi so Will Smith, Kevin Durant in Sean "Diddy" Combs.

Električni čoln Arc One ima začetno ceno 300.000 dolarje. Foto: Arc Boats
Električni čoln Arc One ima začetno ceno 300.000 dolarje. Foto: Arc Boats

Marca so pri Arc Boats prestavili popolnoma električno 24-metrsko križarko, imenovano Arc One, ki ima ogromno električno baterijo, ki je trikrat večja od baterije v modelu Tesla Y. Baterija napaja motor s 500 konjskim močmi. Arc One ima lahek aluminijasti trup in lahko sprejme do 12 oseb.

Podjetje pravi, da z enim polnjenjem zdrži približno tri do pet ur križarjenja.Čoln ima visoko začetno ceno in sicer 300.000 dolarjev. Dobave naj bi se pričele letošnje poletje.

Električni čoln Candela C-8

Švedsko tehnološko podjetje Candela je predstavilo svoje električno plovilo, imenovano Candela C-8. Električni čoln uporablja hidrokrilna krila, ki dvignejo večino čolna iz vode, kar omogoča C-8, da porabi približno 80 odstotkov manj energije kot običajni čoln. Skoraj 9 metrsko plovilo je zasnovano za osem potnikov. Ima tudi sprednjo kabino v kateri lahko spijo štirje.

Električni čoln Candela C-8. Foto: Candela
Električni čoln Candela C-8. Foto: Candela

Nič presenetljivega ni, da se elektrini čoln C-8 ponaša tudi z visoko ceno. Njegova začetna cena znaša nekaj več kot 305.000 dolarjev. V podjetju pričakujejo, da bodo pričeli čolne dobavljati strankam to poletje. V ZDA, Evropi in Kanadi pa so jih prodali že več kot 100.

image_alt
Jahtni mogotec Denis Suka je predstavil koncept nove superjahte

Več iz rubrike