Eden najstarejših spletnih poslov prodan za 9 milijard dolarjev

Norveška Adevinta bo za 9 miljard dolarjev kupila Ebayevo verzijo malih oglasov in s tem postala največje podjetje tovrstnega oglaševanja.
Fotografija: Ebay odlaga odvečno težo in prodaja svoje male oglase. FOTO: Fabrizio Bensch/Reuters
Odpri galerijo
Ebay odlaga odvečno težo in prodaja svoje male oglase. FOTO: Fabrizio Bensch/Reuters

Podjetje Adevinta iz Norveške bo od Ebaya kupilo sekcijo malih oglasov. Nakup bo znašal 9,2 milijarde dolarjev, s tem pa bo Adevinta postala največje podjetje spletnih malih oglasov na svetu.

Mali oglasi pravzaprav niso več osrednji posel tehnoloških velikanov. Mali oglasi Googlu in Facebooku predstavljata zgolj tri odstotke vseh prihodkov iz oglaševanja. Spletno oglaševanje je tema velikanoma samo v lanskem letu prineslo 125 milijard dolarjev.


 

Začetek spletnih malih oglasov


Vseeno pa so mali oglasi pred leti bili osrednji kanal prodaje svetovnega spleta. V ZDA je to bil poznan Craigslist ter eBay Classifieds. Slednji je bil samostojno ustvarjen pred več kot 25 leti pod imenom DBA (kratica priljubljenega danskega oglasnik iz sedemdesetih let), nato ga je leta 2008 kupil Ebay.
 

Odvečna teža


Mali oglasi pa tudi za Ebay niso bili glaven vir dohodka; letos so v prvem četrtletju podjetju doprinesli zgolj 10 odstotkov vseh dohodkov.

Ebay je v svoji zgodovini prodal že vrsto oddelkov, ki naj ne bi bili osrednji del podjetja. Med temi so tudi Skype, StubHub in PayPal. FOTO: Shutterstock
Ebay je v svoji zgodovini prodal že vrsto oddelkov, ki naj ne bi bili osrednji del podjetja. Med temi so tudi Skype, StubHub in PayPal. FOTO: Shutterstock
Ebay se je zdaj vendarle odločil, da proda sekcijo malih oglasov in se še bolj osredotoči na Amazon, ki je njegov glavni tekmec spletne prodaje. Spomnimo, Ebay ima v zadnjih letih vrsto oddelkov, ki so jih prodali, saj niso bili osrednji del podjetja. Med temi je Skype, PayPal in tudi StubHub.
 

Fleksibilen Ebay


Prodaja malih oglasov je tako del strategije Ebaya, da postane bolj fleksibilen in prilagodljiv spremembah, pravi vodstvo. Kupec Adevinta je na dražbi s svojo ponudbo prehitela sklada Blackstone in Prosus ter tudi južnoafriško medijsko hišo Naspers. Ebay bo kot del nakupa prejel 2,5 milijardi gotovine in pa 44 lastniški delež kupca; s tem bo Ebay tudi po prodaji ostal delno vpet v delovanje malih oglasov.

Delnice Adevinte so se na borzi v Oslu v enem dnevu zvišale za 32 odstotkov. Sicer se je podjetje v drugem letošnjem četrtletju soočilo s padcem dohodka, v primerjavi s prejšnjim letom, kar so pripisali pandemiji koronavirusa.

Več iz rubrike

aktualno

Kaj se dogaja v Evropi? Salmonela tudi v največji tovarni čokolade

V največji tovarni čokolade na svetu, ki jo švicarski velikan Barry Callebaut upravlja v belgijskem mestu Wieze, so odkrili bakterije salmonele.

aktualno

Ukrajinsko pristanišče je vendarle zapustila prva ladja z žitom

Trgovski ladji varnost zagotavljajo ruske bojne ladje, ukrajinsko pristanišče pa je bilo razminirano.

aktualno

Demostat: 51 odstotkov prebivalcev Srbije nasprotuje vstopu v EU

81 odstotkov prebivalcev Srbije meni, da mora Srbija za vsako ceno ohraniti svojo nevtralno držo, 80 odstotkov ne podpira uvedbe sankcij proti Rusiji.

aktualno

Zadnji dan turističnih bonov, neporabljena še skoraj petina

Podatki tik pred koncem unovčevanja kažejo, da bo neporabljena ostala skoraj petina vrednosti bonov oz. okoli 97 milijonov evrov.

Komentarji: