Država obrala Samsungove dediče z enim najvišjih davkov na svetu

Dediči pokojnega prvega moža Samsunga Leeja Kun-heeja bodo morali Južni Koreji odšteti 10,8 milijarde dolarjev davka na dediščino.
Fotografija: Predsednik skupine Samsung Lee Kun-hee. FOTO: REUTERS/Jo Yong-Hak
Odpri galerijo
Predsednik skupine Samsung Lee Kun-hee. FOTO: REUTERS/Jo Yong-Hak

Vsoto, ki je po poročanju tamkajšnjih medijev najvišja v zgodovini države, bo Leejeva družina plačala v šestih obrokih v naslednjih petih letih, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Družina nekdanjega Samsungovega predsednika je sporočila, da davek na dediščino, ki ga morajo plačati državi, znaša več kot polovico celotnega Leejevega premoženja in je eden najvišjih v zgodovini ne samo države, ampak tudi na svetu.

Kot so izračunali dediči, vsota davka znaša tri- do štirikrat več, kot je lani z davkom na nepremičnine zbrala država. Celoten davek bodo odplačali v naslednjih petih letih v šestih obrokih, prvega bodo plačali ta mesec. »To je naša državljanska dolžnost in odgovornost,« so zapisali v izjavi za javnost.


Leejevi dediči so še napovedali, da bodo 1000 milijard vonov med drugim donirali institucijam, ki se ukvarjajo s premagovanjem nalezljivih bolezni, raziskavam za premagovanje otroškega raka. Prav tako bodo donirali 23.000 umetniških del, med drugim Marca Chagalla, Pabla Picassa in Claudeja Moneta.

V izjavi dediči niso pojasnili, kako si bo družina razdelila dediščino, ki med drugim vključuje delež v podjetju Samsung Electronics. Lee, ki je bil od leta 2009 najbogatejši Južnokorejec, je za seboj pustil ženo, dve hčeri in sina. Po nekaterih ocenah naj bi njegovo premoženje znašalo več kot 25.000 milijard vonov.

Več iz rubrike